Lj. Lalić: Vlada je socijalno neosjetljiva

HSS-OVA zastupnica Ljubica Lalić danas je u Hrvatskom saboru, kod glasovanja o amandmanima na državni proračun za 2005., prozvala Vladu da je socijalno neosjetljiva i da ne kani pomoći najsiromašnijima, odnosno građanima koji žive bez ikakvih primanja.

Sada potvrđujete da niste socijalno senzibilni, uzvratila je Lalić ministru gospodarstva Branku Vukeliću, nakon što je Vlada odbila njen amandman da se u proračunu za 2005. osigura 300 milijuna kuna za nacionalnu mirovinu, preko koje bi se pomoglo građanima koji žive bez ikakvih primanja.

Lalić se obrušila i na ministra poljoprivrede Petra Čobankovića kad joj je odbio amandman po kojemu bi proračun sa šest milijuna kuna financirao izgradnju hladnjača za potrebe poljoprivrede .

Bilo bi bolje da Vi uzmete harmoniku, a ja tamburicu, pa idemo pjevati slavonskim seljacima, više bi im koristilo, nego što im Vi pjevate Laže selo, lažu ljudi, poručila je ministru.

Kao i drugi ministri, i Čobanković je odbio amandmane iz svog sektora, među kojima i SDP-ovaca Mate Arlovića, Ljubice Brdarić i Mate Gavrana da se sa 20 milijuna kuna sufinancira obrana od tuče.

Čobanković je pritom naveo da će sredstva za tu namjenu, i u većem iznosu - 31 milijun kuna, biti u potpunosti osigurana, da je Vlada već donijela plan i program obrane od tuče za 2005.

Ministar poljoprivrede kritike je pobrao i iz SDP-ovih redova.

Čobanković je, naime, odbio zahtjev troje spomenutih SDP-ovaca da se za izgradnju regionalnog vodovoda Istočna Slavonija osigura 70 milijuna kuna, uz tumačenje da u idućoj godini tek treba izraditi dokumentaciju, pa će biti dovoljno predviđenih 12 milijuna kuna.

Iznimno ste loše obaviješteni o tom projektu, spočitnuo mu je Mato Gavran, tvrdeći da je potrebna studija završena još 2003., a da bi sa novcima koje država izdvaja Slavonci vodovod dobili tek za 112 godina, s obzirom da je cijeli projekt težak 691 milijun kuna.

Do uobičajene popodnevne stanke, Sabor se očitovao o stotinjak proračunskih amandmana, dakle o trećini od ukupno njih 325 i sve ih je redom odbio.

Po izračunu resornog ministarstva, zastupnici su kroz svoje amandmane smjerali preraspodijeliti oko 4,5 milijarde kuna, što je petina od 91 milijardu kuna teškog proračuna za iduću godinu.

Pročitajte više