Ljajić o potpisivanju sporazuma o zaštiti manjina

POTPISIVANJE Sporazuma o zaštiti hrvatske manjine u SCG i srpske u Hrvatskoj doprinijet će smanjivanju etničke distance većinskog naroda prema hrvatskoj manjini u Srbiji, izjavio je u petak u Subotici ministar za ljudska i manjinska prava u SCG Rasim Ljajić.

"Općenito govoreći Sporazum će doprinijeti stvaranju pozitivne klime u Srbiji, ali ne treba imati iluzije i stvarati prevelika očekivanja jer će proces stvaranja drukčijeg ambijenta će biti dug i težak", rekao je Ljajić, koji je u Subotici sudjelovao na seminaru koji je organiziralo Mađarsko nacionalno vijeće u SCG.

"Rane su još uvijek svježe i moramo raditi korak po korak", istaknuo je ministar i dodao da se još mnogo mora učiniti "da bi iz faze normalizacije odnosa s Hrvatskom pređemo u fazu unapređenja tih odnosa".

On je zaključio da se dvije zemlje nalaze "tu negdje na granici, i da je još mnogo treba raditi na razvijanju gospodarske, kulturne i svake druge vrste suradnje".

Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade SCG o zaštiti hrvatske manjine u SCG i srpske i crnogorske u RH parafirali su u četvrtak predstavnici dviju država, a njegovo potpisivanje se očekuje sredinom ovog mjeseca prilikom posjeta premijera Hrvatske Ive Sanadera Beogradu.

Pročitajte više