LJETO JOYCEA U DUBLINU

Izložba "Joyce u umjetnosti" bit će otvorena u Dublinu od 10. lipnja do 28. kolovoza, kao vizualno središte festivala "ReJoyce Dublin 2004", pod pokroviteljstvom irske vlade, a predstavit će šezdesetak poznatih umjetnika koji u Irskoj uglavnom još nisu izlagali, priopćeno je na službenim web stranicama festivala.

Ti umjetnici, koji nikad nisu zajedno izlagali, stvarat će nova djela i instalacije za tu izložbu ili će pokazati svoja djela inspirirana Joyceom

Joseph Kosuth prikazat će neonskoga "Uliksa" na stropu galerije, Patrick Ireland napravit će pravi labirint od niti, a tema djela Jamesa Colemana nepostojanje je jedne lokacije: Ulice Eccles br. 7, izmišljene adrese doma Bloomovih.

Među izlošcima bit će i Matisseove ilustracije "Uliksa", Joyceov portret Mana Raya te crteži i skulptura Uliksa Josepha Beuysa.

Izložba "Joyce u umjetnosti" prvi je sveobuhvatni prikaz umjetnosti nadahnute Joyceom, kaže se na web stranicama.

DAN BLOOMOVIH

Za milijune ljudi 16. je lipnja izuzetan dan jer su toga dana 1904. u "Uliksu" Jamesa Joycea Stephen Dedalus i Leopold Bloom krenuli na putovanje Dublinom.

Taj se dan danas naziva "Bloomsday" i postala je tradicija da zaljubljenici u Joycea iz cijeloga svijeta, od Tokija do Sydneya, San Francisca do Buffala, Trsta do Pariza u svojemu gradu organiziraju vlastite Bloomsdayske svečanosti na kojima čitaju ili izvode scene iz romana.

Nigdje Bloomsday nije tako živopisan nego u Dublinu, gradu Molly i Leopolda Blooma, Stephena Dedalusa i Jamesa Joycea.

Iako je Bloomsday samo jedan dan, Irska je za ovu godinu predvidjela petomjesečnu proslavu od 1. travnja do 31. kolovoza, a Dublin će s izložbom "Joyce u umjetnosti" biti u središtu pozornosti.

(Hina) xvm ysb

Pročitajte više