Ljevičar pobjednik predsjedničkih izbora na Zelenortskim Otocima

Foto: EPA

KANDIDAT ljevice na Zelenortskim Otocima, bivši premijer Jose Maria Neves, pobijedio je već u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih na tom otočju koje se spominje kao primjer uspješne demokracije u zapadnoj Africi, pokazuju privremeni rezultati objavljeni na službenoj mrežnoj stranici.

Neves (61), član Afričke stranke za neovisnost Zelenortskih Otoka (PAICV) i predsjednik vlade od 2001. do 2016., osvojio je 51.5 posto glasova, što je potrebna apsolutna većina za izbor u prvom krugu, pokazuju rezultati s 97 posto biračkih mjesta.

Jose Maria Neves znatno vodi ispred Carlosa Veige (71) iz Pokreta za demokraciju (MpD, desni centar, većinski u parlamentu), također bivšeg premijera koji je dužnost obnašao od 1991. do 2000. i koji je osvojio 42.6 posto glasova, pokazuju isti rezultati.

Na birališta nije izašlo 51.7 posto glasača upisanih u birački popis.

Veiga je na televiziji priznao poraz i čestitao protivniku.

Rezultate još treba potvrditi izborno povjerenstvo. Ako to učini, Zelenortska Republika će dobiti kohabitacijsku vlast.

Predsjednik nema velike ovlasti

Na parlamentarnim izborima 18. travnja na vlast se vratio MpD premijera Ulissesa Correire e Silve (38 mjesta), a PAICV-a je osvojio 30 od 72 mjesta u parlamentu.

Predsjednik nema velike ovlasti. Zelenortski Otoci imaju poluparlamentarni sustav u kojemu veću ulogu imaju premijer, vlada i parlament.

Ukupno 398.864 stanovnika Zelenortskih Otoka s pravom glasa, među kojima 56.000 u inozemstvu, biralo je kandidata među sedmoricom suparnika, na dužnost predsjednika tog vulkanskog otočja u Atlantiku blizu Senegala.

Ovo je bio izbor petog predsjednika neovisne Zelenortske Republike nakon Jorgea Carlosa Fonsece iz MpD-a koji se nije mogao kandidirati za treći uzastopni mandat.

Od uvođenja višestranačja 1990., petnaest godina nakon osamostaljenja od Portugala, PAICV i MpD se smjenjuju na vlasti bez sukoba, što je svijetli primjer demokracije koja nazaduje u drugim dijelovima zapadne Afrike.

Pročitajte više