Ljevičarskom teroristu Šakalu odbijeno smanjenje doživotne kazne

Foto: EPA

CARLOSU ŠAKALU, ljevičarskom teroristu koji je sedamdesetih i osamdesetih izvršio niz terorističkih napada diljem svijeta, danas je u Parizu potvrđena jedna od doživotnih kazni. 

Carlos je osuđen 2017. na doživotnu kaznu zbog napada granatom 1974. na trgovinu na pariškim Elizejskim poljanama, pri čemu je ubijeno dvoje, a ozlijeđeno 36 ljudi. 

U žalbenom postupku koji je počeo u srijedu Šakalova obrana nije tražila odbacivanje krivnje, nego samo smanjivanje zatvorske kazne, nakon što je najviši francuski sud odbacio prošlu presudu zbog tehničkih pitanja i vratio postupak nižem sudu.  

Ured pariškog tužitelja u četvrtak je objavio da je žalba odbijena.

Samoprozvani "profesionalni revolucionar"

Samoprozvani "profesionalni revolucionar", pravog imena Ilich Ramires Sanchez, u zatvoru je u Francuskoj otkad su ga specijalne snage te države uhitile u sudanskoj prijestolnici Khartoumu 1994. godine. 

Ramirez, rođeni Venezuelanac koji danas ima 71 godinu, ima još dvije doživotne kazne i izgubio je žalbe u tim slučajevima. 

Jedna od njih je za ubojstvo dvojice francuskih policajaca i doušnika u lipnju 1975., a druga za napade na vlakove, željezničku postaju i parišku ulicu 1982. i 1983. godine, pri čemu je poginulo 11 ljudi, a ozlijeđeno ih je još 150. 

Marksistički militant je sedamdesetih i osamdesetih postao najtraženiji bjegunac i najveći neprijatelj zapadnih vlada. 

Svjetski poznat postao je kad je u ime palestinskog pitanja kao taoce držao ministre energetike država OPEC-a u sjedištu u Beču 1975., kad je poginulo troje ljudi. 

Nadimak Šakal dali su mu mediji nakon što je jedan od novinara u njegovom stanu u Londonu vidio kopiju knjige "Dan Šakala" Fredericka Forsytha. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više