Ljubičić: Izjave o novom Zakonu o pomognutoj oplodnji su neodgovorne

MINISTAR zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić ocijenio je danas "neodgovornim" izjave u medijima pojedinih članova povjerenstva za izradu prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji o tome kako će zakon u konačnici izgledati.

"Povjerenstvo na čelu s dr. Antom Ćorušićem samo je savjetodavno tijelo koje ne donosi zakon već to čine Vlada i Hrvatski sabor", izjavio je Hini Ljubičić koji je jučer potvrđen za novog ministra zdravstva.

Po Ćorušićevim najavama u "Večernjem listu", novi će prijedlog donijeti značajne promjene u odnosu na dosadašnji, a njime bi se potpuno zabranilo doniranje jajnih stanica, spermija i zametaka. Također bi se zabranila izvantjelesna oplodnja ženama koje žive same, bez partnera.

Ljubičić ističe da je prijedlog zakona povučen iz procedure jer prethodno treba definirati što je to terapijsko kloniranje, odnosno na koji je način moguće i dopušteno korištenje ljudskih zametaka.

"O tome ne postoji jasno stajalište ni u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji niti u EU i mi prilikom donošenja tako važnog zakona ne smijemo postupati ishitreno", smatra Ljubičić.

Za donošenje zakona trebalo bi postići politički konsenzus svih zainteresiranih - Crkve, liječničke struke i nevladinih udruga, kaže novi ministar zdravstva.


Pročitajte više