Ljubo Jurčić: INA je žrtva hrvatske politike

Foto: Index

O BUDUĆNOSTI INA-e i potencijalnoj šteti koju bi joj mogli donijeti politički događaji i spekulacije govorili su INA-in bivši čelnik Davor Štern te bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Jurčić vjeruje kako smo svjedoci političkog prepucavanja, dok je INA žrtva hrvatske politike.

"Htjeli ili nehtjeli, imamo partnera koji ima dionice koje nisu osporene i ima svoja prava koja proizlaze iz Trgovačkog zakona. Partner ima pravo na upravljanje, ali, normalno, nema iste interese kao što ima hrvatska država. MOL želi izbalansirati Inu u svom portfelju između svojih kompanija, s druge strane je interes hrvatskog društva i vlade", rekao je Jurčić u HRT-ovoj radijskoj emisiji "U mreži Prvog".

Nisu jasno definirani nacionalni strateški interesi

On najvećim problemom smatra to što s hrvatske strane nisu jasno definirani nacionalni strateški interesi s kojih bi se trebalo pregovarati.

"Trebalo bi se onih 90 posto ciljeva Ine usuglasiti s partnerom i da se krene u pregovore raspodjele profita koji se stvara", kazao je Jurčić.


Bivši čelnik Davor Štern pozdravlja odluku premijera Tihomira Oreškovića da i arbitraža ide dalje, ali da se oformi i tim koji će pregovarati s MOL-om.

"Odluka je dobra jer prvi put se vidi da je Ina nacionalni interes. Kod nas je politika ispred struke a u Mađarskoj je struka ispred politike i to je osnovni problem. Premijer će voditi tim, ali nadam se da će u njemu biti stručnjaci a ne političari", poručio je Štern.

Pročitajte više