Ljude s infarktom šalju na drugi kraj Zagreba. Bližim bolnicama ne rade aparati

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PACIJENTE s infarktom iz zapadnog područja Zagreba hitna posljednjih dana vozi na drugi kraj grada jer u Vinogradskoj i u Sv. Duhu ne rade aparati za srčane bolesnike. Indexu su to dojavile dvije liječnice opće prakse, čiji su pacijenti u infarktnom stanju bili prevezeni u KB Dubravu te u KBC Zagreb.

Poslali smo upite Vinogradskoj i Rebru, no odgovor još nismo dobili. Ipak, izvor iz Vinogradske nam je potvrdio da je to istina i da im aparat na kardiologiji ne radi već pet dana, no da se popravlja te da bi od četvrtka trebao biti u funkciji.

U Vinogradskoj imaju dogovor s Dubravom

"Imamo dogovor s KB Dubravom da se naši pacijenti sa srčanim bolestima šalju k njima kad nama ne rade aparati", rekao nam je izvor iz Vinogradske.

A liječnice opće prakse koje su nam dojavile ovu vijest ogorčene su jer navode kako je izuzetno opasno da se pacijente s infarktom šalje u puno dalje bolnice.

"Jutros sam imala pacijenticu koju sam morala hitno poslati u bolnicu zbog sumnje na srčani udar. Zovem dispečera Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije koji me obavještava da su pokvareni RTG aparati u Vinogradskoj i na Svetom Duhu pa da sve šalju u Dubravu i na Rebro. Zamislite sad da hitna vozi pacijenticu iz Sv. Nedjelje skroz u Dubravu", rekla nam je jedna od liječnica.

A svoje iskustvo nam je ispričala i druga liječnica koja nam je rekla da je posljednjih dana nemoguće učiniti interventnu koronarografiju ni u Vinogradskoj ni na Svetom Duhu jer im ne rade aparati.

"Usred najveće gužve pacijenta voze s Črnomerca u Dubravu"

"Zove me pacijent koji mi je opisao tipične simptome infarkta. Bio je sam doma na 4. katu zgrade gdje se vanjski ulaz zaključava. Rekao mi je: "Još sam pri svijesti", i ja mu kažem da otvori ulazna vrata te da ću ja za vanjska, ulazna, zvati njegovu susjedu. Isti tren zovem hitnu i alarmiram prvi stupanj hitnosti preko telefona. Primaju poziv, a ja jurim k njemu doma s Jaruna na Črnomerec da ga za svaki slučaj otpratim. Dolazim k njemu, ali ga nema, hitna ga je već pokupila i ja potom jurim u Vinogradsku za njima", počela nam je priču liječnica obiteljske medicine.

No kad je stigla u Vinogradsku, tamo joj je medicinska sestra na prijemu rekla da ga nisu zaprimili jer im ne radi sala.

"Pitam sestru jesu li ga prevezli onda na Sv. Duh. Zove ona njihovu bolnicu međutim ondje joj kažu da ga nema ni tamo jer ni njima ne radi sala. Potom je zvala hitnu i ondje su joj rekli da pacijenta voze u Dubravu. Znači s Črnomerca u Dubravu. U gradu je bila takva gužva i sad ja nastavim juriti za njim u Dubravu i nadam se da će sve dobro završiti", u šoku je ispričala liječnica.

Odgovore bolnica Sv. Duh i KBC Sestre milosrdnice i dalje čekamo te ćemo ih objaviti čim ih dobijemo.

Pročitajte više