Ljuskavci nose virus vrlo sličan koronavirusu

Foto: 123RF

OTKRIVENO je da krijumčareni ljuskavci (pangolini) nose virus vrlo srodan onome koji upravo hara svijetom. Znanstvenici smatraju kako bi prodaja ovih životinja na tržnicama trebala biti strogo zabranjena kako bi se smanjio rizik od budućih epidemija. Ljuskavci su sisavci kojima se najčešće ilegalno trguje, a koriste se za prehranu i u tradicionalnoj medicini, piše BBC.

U istraživanju objavljenom u časopisu Natur znanstvenici pišu kako je u postupanju s tim životinjama potreban oprez, te kako ih je potrebno i dalje proučavati u divljini da bi se shvatila njihova uloga u rizicima od budućeg prijenosa virusa na ljude.

Znanstvenik poziva na zabranu prodaje ovih životinja na tržnicama

Vodeći istraživač u ovoj studiji, dr. Tommy Lam sa Sveučilišta u Hong Kongu, kaže kako su dvije skupine koronavirusa, srodne virusu koji stoji iza pandemije kod ljude, pronađene kod Malajskih pangolina prokrijumčarenih u Kinu.

„Iako njihova uloga kao posrednika u epidemiji SARS-CoV-2 tek treba biti potvrđena, prodaja ovih divljih životinja na tržnicama mora se strogo zabraniti kako bi se izbjegli budući zoonotski prijenosi“, rekao je Lam za BBC.

Kako je točno virus s jedne divlje životinje, vjerojatno šišmiša, prešao na drugu i potom na ljude, ostaje zagonetka. Potkovasti šišmiš i ljuskavac su uključeni u prijenos, ali točan slijed događaja nije poznat. Otkriće virusa kod krijumčarenih Malajskih ljuskavaca, nastavlja BBC, otvara pitanje gdje su se zarazili, smatra dr. Lam. Jesu li virus dobili od šišmiša tijekom krijumčarskog puta do Kine ili u njihovim prirodnim staništima u jugoistočnoj Aziji?

Zagovornici zaštite životinja kažu kako bi bilo pogubno ako bi ovo otkriće dovelo do novog progona ionako ugroženog sisavca. Ljuske ove životinje na cijeni su zbog korištenja u tradicionalnoj kineskoj medicini, dok se meso ljuskavaca smatra delikatesom.

„Vrijeme je da međunarodna zajednica pritisne vlade da okončaju ilegalnu trgovinu divljim životinjama“, kaže Elisa Panjang sa Sveučilišta Cardiff, koja radi na zaštiti ljuskavaca u Danau Girang Field Centru u Maleziji.

Kina je već zabranila konzumaciju mesa divljih životinja tijekom epidemije. O sličnim potezima sada razmišlja o Vijetnam, piše BBC.

Profesor Andrew Cunningham iz Londonskog zoološkog društva (ZSL) kaže kako je važno ne izvlačiti preuranjene zaključke iz studije: „Izvor otkrivenog koronavirusa doista nije poznat, možda je to virus koji ljuskavci prirodno nose, a možda je nakon zarobljavanja na ljuskavce prešao s druge vrste.“

I dr. Dan Chandler s Oxforda kaže kako su ljuskavci poznati kao nositelji različitih sojeva koronavirusa: „Identificiranje izvora virusa SARS-CoV-2 važno je za razumijevanje pojave trenutačne pandemije i zbog prevencije sličnih događaja u budućnosti.“

Pročitajte više