Lobistički skandal laburističke stranke u Britaniji

NOVINAR na tajnom zadatku je snimio dvojicu lobista kako pričaju o tome da su im dva ministra laburističke stranke odavala tajne vladine informacije koje su im pomagale u sklapanju poslova.

Gerry Sutcliffe, ministar zatvora, i Stephen Ladyman, ministar prijevoza, održavali su bliske kontakte s lobističkom grupom Golden Arrow Communications, za koju rade bivši ministar transporta David Jamieson i bivši parlamentarni zastupnik laburističke stranke Ivan Henderson. Novinar Sunday Timesa, koji se pravio da radi za tvrtku, snimio je interesantne razgovore Hendersona i Jamiesona, koji su rekli neke stvari koje će najvjerojatnije dvojicu ministara koštati posla, a laburističku stranku vlasti.

Henderson je snimljen dok je tvrdio kako mu je Sutcliffe, koji mjesto ministra zatvora obnaša od svibnja prošle godine, nudio pristup vlastitom ministarskom dnevniku, da bi zajedno smislili kako iskoristiti buduće vladine poslove.

"Slobodno me iskoristite. Slobodno. Iskoristite me. Želim da me iskoristite", rekao je Henderson o Sutcliffeu.

Henderson je dalje tvrdio kako mu je Ladyman, ministar prijevoza, često znao davati informacije direktno sa sjednica vlade ili nakon njih. Tvrdi da mu je Ladyman promptno uzvratio svaki poziv ili e-mail.

Oba ministra su priznala da su imali kontakte s lobistima, ali odbacuju optužbe za nezakonite poslove. "Ivan i David su moji stranački kolege i znam ih mnogo godina. Opće je poznato d je jedna od glavnih zatvorskih reformi koje vlada uvodi uključivanje privatnog sektora u rad zatvora. Tako da nema ništa začuđujuće u tome što sam pričao s velikim brojem ljudi oko toga kako iskoristiti vještine i iskustvo privatnih organizacija u tom pogledu", rekao je Sutcliffe".

Ladyman ima istu retoriku. Tvrdi da je razgovarao s lobistima, ali da im nije odavao nikakve privilegirane informacije. Slično tvrde u Golden Arrow Communications.

U međuvremenu je ministar unutarnjih poslova u sjeni, David Davis, najavio nezavisnu istragu Sutcliffeovog ponašanja, a laburistička stranka opada na anketama.

J.D.

Pročitajte više