Logika ministra Fuchsa: Tko odbaci zakone, odbacio je besplatno studiranje

MINISTARSTVO znanosti se danas priopćenjem oglasilo o kritikama široke znanstvene i obrazovne javnosti koja je žestoko kritizirala novi prijedloge zakona o visokom obrazovanju, te su ih optužili da su protiv besplatnog studiranja.

"Novim zakonima o visokom obrazovanju i znanosti definirana je jednaka dostupnost visokog obrazovanja za sve. Svatko tko traži odbacivanje zakona u cijelosti, traži da se odbaci prvi put jasno definiran besplatni studij", pišu iz Ministarstva Radovana Fuchsa te dodaju da su odlučili ukinuti školarine da bi se osiguralo da "znanost i visoko obrazovanje djeluju u interesu cijelog društva i kako bi bilo jednako dostupno svima".

"Potpuno besplatno studiranje"


"Novim zakonima se predlaže potpuno ukidanje školarina, što bi svim studentima omogućilo potpuno besplatan upis studija na javnim visokim učilištima, kao i potpuno besplatno studiranje (čak i bez naplate upisnina) dok god redovito ispunjavaju svoje studentske obveze", pišu u priopćenju iz Ministarstva obrazovanja te dodaju kako će se iz državnog proračuna plaćati upisnina redovitim studentima.

Uz to, tvrde i kako su novim zakonima zaštitili i one studente koji obveze ne ispunjavaju redovito od proizvoljnog utvrđivanja iznosa školarina. Kažu i kako će besplatno studirati siromašniji studenti koji ne ispunjavaju redovito svoje obveze. "Važno je istaknuti da se nacrtima prijedloga zakona jamči depolitizacija akademske i znanstvene zajednice te se sprječava bilo kakva komercijalizacija visokog obrazovanja kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku", zaključuju iz Ministarstva.

Pročitajte više