Lokalni izbori u Italiji veliki su test za vladu i desnicu

Foto: Hina

VIŠE OD 15 milijuna Talijana pozvano je da glasuje u nedjelju u prvom krugu djelomičnih lokalnih izbora čiji je ishod važan za razjedinjenu desnicu i vladu Mattea Renzija čija stranka zaostaje u Rimu.

Više od 1300 općina obuhvaćeno je izborima ali su svi pogledi okrenuti prema najvećim gradovima - Milanu, Napulju, Bologni, Torinu, te posebno glavnom gradu Rimu.

Pitanje je tko će ondje pobijediti na izborima: kandidatkinja Pokreta 5 zvijezda (M5S) komičara Beppea Grilla, koja vodi u anketama, ili kandidat Demokratske stranke (PD) Mattea Renzija.

Poraz PD-a u Rimu bio bi loš predznak za vladu četiri mjeseca prije ključnog glasovanja za njezino preživljavanje na referendumu o ustavnim promjenama uz čiji uspjeh je Renzi vezao svoje političko preživljavanje, najavivši svoj odlazak u slučaju neuspjeha.

Neuspjeh bi bio još veći ako njegov kandidat ne bi uspio ni u Milanu gdje je u tijesnoj poziciji s kandidatom desne oporbe.

U Rimu se Virginiji Raggi, kandidatkinji M5S-a pripisuje oko 30 posto namjeravanih glasova u prvom krugu, nasuprot oko 24 posto za Roberta Giachettija, kandidata PD-a.

Uspjeh M5S-a, druge stranke na nacionalnoj razini, ponudio bi mogućnost toj stranci, često osporavanoj, da pokaže ili ne kako može upravljati najvećim talijanskim gradom i biti ozbiljan kandidat na sljedećim parlamentarnim izborima.

Pročitajte više