Los Angeles Times i Wall Street Journal dobili po dvije Pulitzerove nagrade

Listovi Los Angeles Times i The Wall Street Journal dobili su u ponedjeljak svaki po dvije Pulitzerove nagrade, prestižno godišnje američko priznanje za tiskane medije.

Los Angeles Times je dobio nagradu za javne zasluge serijom članaka u kojima je razotkrio pogubne medicinske probleme i rasne nepravde u javnoj bolnici u Los Angelesu. List je također dobio priznanje i u domeni vanjske politike za izvještavanje novinara Kima Murphyja o borbi Rusije protiv terorizma te njezinu nastojanju da ojača gospodarstvo i problemima u razvoju demokracije.

Ovo je druga godina trijumfa za Los Angeles Times koji je prošle godine osvojio najviše priznanja, čak pet. Ove godine, međutim, nijedan list nije dominirao.

The Wall Street Journal je također dobio dvije Pulitzerove nagrade, jednu za članke o pacijentima koji su se uspješno odhrvali raku, a drugu za filmsku kritiku.

Pored Los Angeles Timesa nagradu za međunarodno izvještavanje dobio je i Newsday s Long Islanda za članke svoga reportera Dele Olojedea o Ruandi deset godina nakon genocida.

Pulitzer za izvještavanje s domaće scene otišao je novinaru The New York Timesa Walteru Bogdanovichu za seriju članaka o tome kako su tvrtke prikrivale odgovornost za smrtonosne nesreće na željezničkim prijelazima.

Nagrada za izvještavanje o aktualnim događajima dodijeljena je The Star-Ledgeru iz New Jerseya za pokrivanje ostavke guvernera New Jerseya koje je uslijedilo nakon što je priznao da je homoseksulac i da je prevario suprugu s muškarcem.

Novinska agencija Associated Press dobila je priznanje za fotografsko izvještavanje za seriju snimaka krvavih sukoba u Iraku.

Pulitzerova nagrada je najviše američko novinarsko priznanje koje dodjeljuje Sveučilište Columbia iz New Yorka gdje će nagrade biti uručene idućeg mjeseca. Svaka nagrada donosi 10.000 dolara, osim priznanja za javne zasluge koje nosi zlatnu medalju. Pulitzerove nagrade među ostalima su dodijeljene i listovima The Boston Globe, Chicago Tribune, The Cleveland Plain Dealer i The Sacramento Bee.

(Hina) xsl yam

Pročitajte više