Lovac koji je ubio 5000 afričkih slonova i 50 nilskih konja: “Uopće se ne kajem“

Foto: 123rf

LOVAC koji je ubio oko 5.000 slonova i 50 nilskih konja rekao je da se uopće ne kaje zbog toga što je napravio, piše The Independent.

Ron Thomson iz Zimbabvea lovac je na divlje životinje, a njegovo ime postalo je poznato javnosti nakon novog izvješća u kojem stoji da se populacija slonova smanjila za oko dvije trećine.  

Osim što je ubio na tisuće slonova, 80-godišnjak na svojoj internet stranici tvrdi da je usmrtio više od 800 bivola, skoro 60 lavova i 40 leoparda, oko 50 nilskih konja i još mnogo drugih divljih životinja.

Čuvar u nacionalnim parkovima

Otac dvoje djece, koji je proveo svoj život kao čuvar u afričkim nacionalnim parkovima, zanijekao je da je bio motiviran žudnjom za krvlju te tvrdi kako je ubijao divlje životinje kako bi pomogao njihovim populacijama da prežive. 

“Da se broj jedinki nije smanjio, vrste bi uništile vlastita staništa“, rekao je Thomson.

Optužio je zapadnjačke konzervatore da šire laži kako bi izvukli novac od javnosti, dok istovremeno ne razumiju ništa o divljim životinjama i očuvanju njihova staništa.

Samo 350.000 afričkih slonova u savanama

Broj slonova smanjio se s oko 1,3 milijuna u 1980-ima na oko 400.000, navodi se u istrazi Kampanje za zabranu lova na trofeje (Campaign to Ban Trophy Hunting, CBTH).

Prema velikom popisu slonova, koji je završen 2016., ima 352.271 afričkih slonova u savanama 18 zemalja, što je za 30% manje nego u posljednjih sedam godina.

No Thomson i dalje tvrdi kako on nije skupljao trofeje, već se bavio "planiranim smanjenjem populacije".

"Učinio sam dovoljno u životu da zadovoljim želju za krvlju, koju drugi misle da imam. Nije bilo nikakve žudnje za krvlju, samo sam radio svoj posao“, rekao je.

“Sigurno znam o čemu pričam“

"Ne kajem se što sam ubijao životinje u lovu. Nije u meni problem, već u gomili takozvanih stručnjaka sa Zapada koji nama govore što trebamo raditi. Sveučilišni sam ekolog i sigurno znam o čemu pričam“, kazao je Thomson. 

"Najradije bih vas zgrabio za ramena i stresao. Afrički slon nije ni blizu izumiranju. Oni koji tvrde suprotno su nevladine udruge koje samo žele novac i lažu kako bi ga dobile. Kada imate zdravu populaciju, morate se pobrinuti da se ne poveća iznad kapaciteta svog staništa", objasnio je.

No s lovcem se ne slaže Eduardo Goncalves, osnivač kampanje CBTH.  

“Ovakav lov okrutna je i odvratna praksa zaostala još iz kolonijalnih vremena. Nedavni porast lova na slonove pokazuje da je situacija izmakla izvan kontrole“, smatra Goncalves.

Pročitajte više