Lovac u Zagorju ubio psa, policija nije reagirala. "Ubil sam ti pesa, ganjal je srne"

Foto: Facebook

S TRI hica iz lovačke puške u nedjelju u Jazvinama kraj Desinića lokalni je lovac ubio mješanca Mikija. Vlasnici znaju tko je pucao, o čemu su obavijestili policiju. No, prema njihovim tvrdnjama, policija nije poduzela ništa. Lovac i dalje nosi pušku. Niti su mu je oduzeli, niti su pokrenuli službeni postupak.

"Lovac je priznao da nam je ubio psa. Njemu je to bilo normalno. Rekao je da je Miki ganjao srne. Znači, čovjek, ako ga se uopće tako može nazvati, došao se pohvaliti da je pucao u Mikija", ispričala je za Ni Zagorje malo Valentina Domjanić, Mikijeva udomiteljica.

Miki je bio star tek devet mjeseci, mali mješanac od niti 10 kg. Bio je naviknut na ljude i druge domaće životinje. Lovac ga je ubio oko 11:30 na livadi gdje je lovačka čeka. 

"Otac je čuo tri, ja jedan pucanj, taj treći. Izašao sam na balkon, čuo se cvilež psa. Potom sam čuo lovce, a više ih je bilo u šumi, kako su nakon pucanja vikali 'juuuj, hoooj'. Oni su slavili. Oni su likovali. Slavili su što su ubili psa moga djeteta", priča Tomislav Domjanić.

Kaže, njegov se otac spustio s proplanka vidjeti što se događa. Prišli su mu lovci, jedan od njih je rekao: "Ubil sam ti pesa, ganjal je srne."

"Taj isti lovac došao je do i mene i tražio lopatu da zakopa psa. Bio sam u totalnom šoku. Nazvao sam 112, oni su me spojili na policiju, u PP Pregrada, kojoj sam sve prijavio. Nakon prijave je lovac zvao mog oca i tražio da povučemo prijavu jer će ostati bez oružja. Njega brine oružje? Ne brine ga pas kojeg je ubio iako zna da to ne smije, da je to zakonom zabranjeno i da je ubijanje životinja kazneno djelo! Policiji sam dao i ime lovca koji je sam priznao da je to napravio, ali policija nije poduzela ništa", ispričao je Tomislav.

Zakon o zaštiti životinja je jasan, baš kao i Zakon o lovstvu. Lovci pse ne smiju ubijati. U ranijim slučajevima, policija bi po dojavi ili prijavi postupala odmah. Lovcu bi, barem privremeno, bilo oduzeto oružje, piše Ni Zagorje malo. U ovom slučaju, međutim, to se nije dogodilo.

Prema tvrdnjama vlasnika ubijenoga Mikija, lovcu oružje nije oduzeto, a slična informacija dolazi i iz policijskih izvora. Iz PU krapinsko-zagorske tek će se očitovati o ovom slučaju, a njihovo priopćenje objavit ćemo naknadno.

Pročitajte više