Lovro Pogorelić nastupio u Washingtonu

HRVATSKI pijanist Lovro Pogorelić nastupio je u srijedu u Washingtonu na koncertu koji je organiziralo hrvatsko veleposlanstvo u Sjedinjenim državama.

Na izvanredno posjećenom božićnom koncertu u austrijskom veleposlanstvu Pogorelić je u okviru svojega standardnog programa izveo djela ruskih skladatelja Modesta Petroviča Musorgskog i Sergeja Porokofjeva te hrvatskog skladatelja Josipa Slavenskog.

Bila je to posljednja u nizu priredbi kojima hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu u suradnji s austrijskim veleposlanstvom Amerikancima predstavlja hrvatsko glazbeno i kulturno nasljeđe.

Lovro Pogorelić, 33, diplomirao je na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, gdje predaje od 1998. "Paški ljetni festival", kojem je i danas umjetnički direktor, osnovao je 1999. Tijekom 2001. u Kopru, u Sloveniji, osnovao je "Ljetnu školu klavira Lovro Pogorelić".

Učenik ruskog pijanista Konstantina Bogina, Pogorelić nastupa od 13. godine, a do sada je održao brojne koncerte u Hrvatskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji, SAD-u i Japanu.

U prosincu 2002. Lovro Pogorelić je, nastupivši u londonskom Royal Festival Hallu u recitalu naslovljenom "The Pianist", promovirao glazbu Wladyslawa Szpilmana, skladatelja i pijanista kojeg je Roman Polanski portretirao u istoimenom filmu.

Značajan dio standardnog Pogorelićeva repertoara čine ruski majstori Rahmanjinov, Skrjabin i Prokofjev te Chopin.

Pročitajte više