Lučin: Tražit ću da Vlada najkasnije do kraja godine predloži izmjene ZKP-a

MINISTAR unutarnjih poslova Šime Lučin tražit će da Vlada za šest mjeseci a najkasnije do kraja godine predloži izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) kojima bi se ukinula dosadašnja istraga.

Lučin je, na kolegiju načelnika policijskih uprava u Valbandonu, istaknuo kako smatra da su nepovratno i nedopušteno izgubljene dvije godine za promjene ZKP-a, koje bi doprinijele učinkovitosti i kvaliteti rada policije i državnog odvjetništva u progonu kaznenih djela.

Podsjetio je kako su pravni stručnjaci i Ministarstvo pravosuđa svojedobno ´na nož´ dočekali takav njegov prijedlog.

Izmjenu ZKP-a, po kojoj bi dosadašnje predistražne radnje, kriminalistička obrada i istraga bili u nadležnosti policije i Državnog odvjetništva, uz isključenje istražnih sudaca iz izvida i prikupljanja dokaza, podržao je i zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel.

Predstavnici Državnog odvjetništva, bez glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji nije došao zbog smrti u obitelji, pridružili su se danas prvi put u Centru za obuku u Valbandonu, kolegiju načelnika policijskih uprava kolegiju ravnatelja policije i kolegiju ministra unutarnjih poslova.

I Lučin i Novosel ocijenili su da dosadašnji odnosi policije i Državnog odvjetništva nisu bili dobri, zbog nedostatka komunikacije ili loše komunikacije, čemu su pridonijeli, kako su rekli, personalni razlozi.

Novosel smatra da su se odnosi u posljednjih godinu dana popravili, osobito na razini ravnateljstva Policije i policijskih uprava.

Pretpostavka za učinkovitiji i kvalitetniji rad Policije i Državnog odvjetništva, smatra Novosel, nije samo promjena ZKP-a nego i uspostavljanje međusobnih partnerskih odnosa i njihov timski rad.

Prebacivanje odgovornosti za istragu i prikupljanje dokaza na Policiju i Državno odvjetništvo omogućit će Državnom odvjetništvu podizanje kvalitetnijih optužnica, a sudjelovanje državnih odvjetnika odnosno njihovih zamjenika, u izvidima, trebalo bi pomoći Policiji u pravnom dimenzioniranju postupka, rekao je Novosel, dodavši da će se za taj dio posla državni odvjetnici morati dodatno obrazovati.

Pročitajte više