Ma tko još treba muškarce - ženke mrava se odrekle mužjaka

NEMA žene koja u nekom razdoblju svog života nije rekla "Ma, tko još treba muškarce“, međutim ženske pripadnice kukca Mycocepurus smithii su se doista i odrekle svojih muških predstavnika, otkrili su znanstvenici.

Naime, u istraživanju koje je objavljeno u Proceedings of Royal Society Anne Himler sa suradnicima je otkrila kako u kolonijama mrava u Panamami, Gvajani, Ekvadoru, Peruu, Argentini i Brazilu nisu našli niti jednog mrava mužjaka. Štoviše, sve ženke se uspješno kloniraju same, a kako se čini odavno su se prestali kotiti muški primjerci te se pojavila aseksualnost kao hendikep evolucije, vjeruju znanstvenici

Stručnjaci sa sveučilišta u Arizoni su prikupili jedinke s pet različitih lokaliteta i nakon nekoliko provedenih testova došli su do zaključka da su svi do jednog klonovi matice. Pokušali su određenim bakterijama "izliječiti“ njihovu aseksualnost, međutim nisu uspjeli.
Znanstvenica Anne Himler je objasnila da život bez seksa i nije tako loš, kako se na prvi pogled možda čini. Aseksualna reprodukcija ne zahtjeva silno ulaganje energije u potrazi za odgovarajućim mužjakom i nema spolno prenosivih bolesti, međutim seksualnom reprodukcijom miješaju se geni te se brže evoluira, a i eliminiraju se genetske mutacije.

Budući da su ljudi seksualna bića, kaže Himler, genetski inženjering bi mogao u dalekoj budućnosti omogućiti reprodukciju bez potrebe za muškarcima. No, napominje da je teško predvidjeti kako bi se to odrazilo na društvo.

R.K.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više