MacChane:Britanija nije zainteresirana da UNMIK dugo ostane na Kosovu



PRIŠTINA, 7. travnja (Hina) - Velika Britanija nije zainteresirana da civilna uprava Ujedinjenih naroda (UNMIK) ostane dugo vremena na Kosovu, no to se može dogoditi ne pokažu li se kosovski narod i institucije sposobnima ispuniti europske demokratske standarde, rekao je u ponedjeljak u Prištini britanski ministar za europske integracije Denish MacChane.L

MacChane je u ponedjeljak poslije podne, za posjeta Prištini, razgovarao s civilnim upraviteljom UN-a na Kosovu Michaelom Steinerom, s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom i premijerom Bajram Rexhepijem.

"Mi ne želimo da vidimo UNMIK-a ovdje i u idućih 50 godina, ali to se može dogoditi ako vlada i druge institucije ne usmjere svoj angažman na probleme unutar Kosova. Najbolji signal koji možete poslati svijetu nisu deklaracije političke naravi, već odanost miru", izjavio je Denis MacChane.

Demokratski standardi, tolerancija prema manjinama i spremnost kosovskih institucija da riješe probleme na Kosovu su, prema ministru MacChaneu, neki od zahtjeva koje Britanija stavlja prema institucijama i narodu Kosova.

"UNMIK može ostati ovdje ako međunarodna zajednica ocijeni da je Kosovo netolerantno prema manjinama, ako u njemu vladaju korupcija i organizirani kriminal", rekao je.

Treći posjet britanskog ministra MacChanea Kosovu obavljen je u sklopu njegove turneje u zemljama regije. MacChane je prije Prištine posjetio Beograd i o njihovim odnosima kazao da trebaju voditi dijalog i na taj način pronaći rješenje za probleme na Kosovu.

Pročitajte više