Maček savjetuje Koštunicu, budućeg Šešeljevog partnera?

SPIN DOCTOR i jedan od najutjecajnijih HDZ-ovaca Ratko Maček zna da je lova - jednostavno lova pa je prihvatio ponudu da savjetuje vođenje predizborne kampanje "jedne stranke u Srbiji", čije ime nije htio otkriti. Međutim, sustavom eliminacije Business.hr, koji i donosi ovu priču, je doznao da se radi o Demokratskoj stranci Srbije.

"Ne mogu vam reći za koju tamošnju stranku radim, nazovite me kad izbori završe", kazao je Maček. Demokratska stranka Borisa Tadića tvrdi da Mačeka nema na listi njihovih PR stručnjaka, a Srpska radikalna stranka kojoj je glavna figura četnički vojvoda Vojislav Šešelj, iako je sada vodi nimalo umjereni Tomislav Nikolić, tvrdi da im usluge pružaju isključivo agencije iz SAD-a (također država koju ta stranka demonizira, ali bit će da su i njima izbori - jednostavno izbori).

I onda se dolazi do DSS-a, bivšeg premijera Vojislava Koštunice, gdje nitko ne potvrđuje, ali ni ne demantira ovu informaciju, što u svijetu glasnogovorništva znači uglavnom jednu stvar - da ne smiju lagati, a ni reći da je odgovor "da".

Dogovor Koštunica - Šešelj postignut prije raspisivanja izbora?

Nakon pada vlade u Srbiji, gdje je zbog neovisnosti Kosova pukla prilično nestabilna koalicija DS-a i DSS-a, navodno je postignut dogovor da nakon izbora 11. svibnja DSS da šansu Radikalima da uđu u vlast. Takav je sporazum postignut  još prije raspisivanja izbora, izvijestili su srpski mediji prošloga tjedna, i bio je "garancija Koštunici za raspuštanje vlade, jer je imao pred sobom čvrst dogovor o koaliciji". Možemo samo nagađati ima li Maček kakve veze s Nikolićevom aspiracijom da jednog dana bude "srpski Sanader".

No, što je stvarno dogovoreno u Srbiji možda bi nam najbolje mogao objasnit "naše gore list", Ratko Maček, zbog čije se poslovne tajne treba strpjeti još makar do 11. svibnja. Zanimljivo je da je Maček tijekom kampanje za parlamentarne izbore s ove strane Dunava otvoreno "bacao kamen" na SDP zbog kopiranja spotova LDP-a Čede Jovanovića, prilikom čega nam je čak rekao da "možda SDP ipak ima listu za dijasporu", jer "vodi kampanju u Srbiji", ciljajući očito u nacionalnu žicu.

A.B.
Foto: L.T., AFP

Pročitajte više