Macron: Dolazak Zelenskog na G7 je način izgradnje mira

Foto: EPA

PRISUTNOST ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na summitu G7 u Hirošimi "način je izgradnje mira", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima u nedjelju u Japanu.

Stavljanje francuskog zrakoplova na raspolaganje ukrajinskom čelniku da ga prvo preveze na summit Arapske lige, zatim na G7 u Japan, pokazuje "Francusku koja gradi mir i traži rješenja", dodao je Macron.

Prema njegovim riječima, Zelenskijev posjet Džedi u petak omogućio mu je "da dobije vrlo jasnu podršku Saudijske Arabije i nekoliko sila u regiji ...što je prava prekretnica".

"Zamrznuti sukob je rat za sutra"

Volodimir Zelenski će na G7 u Hirošimi također "govoriti pred nekoliko svjetskih sila koje su ponekad izložene samo jednom diskursu", rekao je francuski predsjednik, govoreći o zemljama poput Brazila i Indije koje su pozvane na sastanak na vrhu.

Emmanuel Macron pozvao je svijet da se ne zadovolji mogućim prekidom vatre između Kijeva i Moskve. Bila bi to "greška za sve nas", jer "nas je iskustvo naučilo da će zamrznuti sukob biti rat za sutra", rekao je.

O situaciji u ukrajinskom gradu Bahmutu, epicentru borbi i poprištu najduže i najkrvavije bitke od ruskog napada u veljači 2022., za koji je Rusija u subotu rekla da ga je potpuno zauzela, francuski je predsjednik želio biti "krajnje oprezan".

"Na ukrajinskim je vlastima da kažu kako se razvija situacija na terenu s njihovim snagama".

Pročitajte više