Macron na udaru feministica: "Netko tko seksualizira dijete ne čini zemlju ponosnom"

Foto: EPA

Feministice su kritizirale francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jer je stao u obranu glumca Gérarda Depardieua. Macron je u intervjuu za francusku televiziju izjavio kako je Depardieu meta "progona" i dodao da mu se najviše francusko odlikovanje Legija časti ne bi trebalo oduzeti.

Depardieua je 13 žena optužilo za seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje, a snimljen je kako govori opscene riječi u dokumentarcu objavljenom ovog mjeseca. On negira bilo kakvu krivnju. Macron je poručio da je Depardieu "veliki glumac", koji "Francusku čini ponosnom".

Premijer Quebeca oduzeo glumcu odlikovanje

Dokumentarac objavljen ovog mjeseca pokazao je kako Depardieu seksualno uznemirava prevoditeljicu i daje seksualne komentare o 10-godišnjem djetetu. Premijer Quebeca reagirao je oduzevši glumci čast Nacionalnog reda kanadske provincije.

Međutim, Macron je istaknuo da Legija časti, koju je Depardieu dobio 1996., "nije tu da se moralizira". Dodao je da se Depardieuu ne smije oduzeti odlikovanje na temelju "izvješća". Protiv Depardieua je pokrenuta sudska istraga zbog sumnje na silovanje i seksualni napad 2020., piše BBC.

Također je u travnju optužen za seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje od 13 žena. Sandrine Rousseau, zastupnica Zelenih, kazala je da je predsjednik uvrijedio žrtve seksualnog nasilja. "Netko tko seksualizira desetogodišnje dijete ne čini zemlju ponosnom", navela je za francuski radio. 

Ovo nije prvi put da je Macron meta kritika feministica

Raphaëlle Rémy-Leleu, pariška vijećnica Zelenih, smatra da je Macron iznevjerio Francuskinje. Inače, Macron je ranije najavljivao da će ravnopravnost spolova biti njegov "veliki cilj". Feminističke skupine potvrdile su da su razočarane rezultatima njegovog mandata. 

U izvješću objavljenom 2022. navodi se kako je njegova politika bila "nedovoljna" i da nije uspjela transformirati "duboko seksistički sustav". Macronovo imenovanje Géralda Darmanina za ministra unutarnjih poslova 2020., unatoč dvjema optužbama za silovanje, također je izazvalo bijesnu reakciju feministica. 

Darmanin nikad nije osuđen za silovanje. Slučaj koji je pokrenula jedna od njegovih tužiteljica Sophie Patterson-Spatz odbačen je 2022.

Pročitajte više