Macron nakon sastanka s Putinom: Niti jedan veliki problem na svijetu ne može se riješiti bez Rusije

Foto: Hina

DANAS su se po prvi put sastali novi predsjednik Francuske, Emmanuel Macron i ruski predsjednik Vladimir Putin. Macron je Putina pozvao da sudjeluje na otvorenju izložbe u čast tristote godišnjice posjeta Francuskoj Petra Velikog do kojeg je došlo 1717. godine.

"Imam veliko poštovanje prema Rusiji i pozvao sam Vladimira Putina u posjet u okviru 300 godina diplomatske suradnje", izjavio je Macron proteklog vikenda.

Nakon sastanka koji je trajao gotovo tri sata, Macron i Putin su izašli pred novinare.

Macron: Ozbiljni problemi ne mogu se riješiti bez Rusije

Francuski predsjednik je poručio kako se ozbiljni međunarodni problemi ne mogu riješiti bez Moskve te je naglasio važnost Rusije u modernom svijetu, piše Russia Today.

"Niti jedan veliki problem na svijetu se ne može riješiti bez Rusije", rekao je na konferenciji za medije Macron.

Dodao je i kako je Francuska zainteresirana za intenzivniju suradnjom s Rusijom, posebno u vidu krize u Siriji.

Zaključio je kako je borba protiv Islamske države "apsolutni prioritet" za Francusku, ali i kako je korištenje kemijskog oružja "crvena linija" koja se ne smije prijeći te kako bi korištenje takvog oružja u Siriji rezultiralo odmazdom Francuske.

Radna skupina za borbu protiv terorizma

Putin je na konferenciji za medije rekao kako su Rusija i Francuska odlučne u uspostavi suradnje po pitanju krize u Siriji, Ukrajini i Korejskom poluotoku, kao i kako će se protiv terorizma boriti skupa.

Predsjednik Rusije dodao je kako su se on i Macron posebice dogovorili o uspostavi radne skupine za borbu protiv terorizma, prenosi Russia Today.

Macron je priznao kako on i Putin imaju određena neslaganja ali je dodao i kako su o njima razgovarali otvoreno.

Pročitajte više