Macron pozvao na mirno rješenje sukoba u Španjolskoj: "Katalonija nije ugnjetavana"

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da vjeruje u mirno rješenje sukoba Madrida i katalonskih separatista, uoči govora katalonskog predsjednika koji bi mogao jednostrano proglasiti neovisnost.

"Želim da se katalonsko nasilje riješi u miru, mislim da će tako i biti, vjerujem u to", rekao je Macron u govoru na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu prije otvorenja Sajma knjige.

"Katalonski korak nije u skladu s propisima španjolske pravne države", dodao je, ocijenivši da je u "Kataloniji riječ o obliku iredentizma" i da je separatistički korak među ostalim motiviran gospodarskim egoizmom koji ga plaši.

"Ne mislim da je (Katalonija) ugnjetavana", istaknuo je.

Bez miješanja EU-a

Francuski predsjednik podupro je stajalište da se Europska unija ne treba miješati u tu krizu. "To nije uloga Europe", istaknuo je Macron. "Bude li EU danas intervenirao, jednako će se odnositi prema katalonskom predsjedniku i prema španjolskom premijeru Marianu Rajoyu."

Uoči govora katalonskog predsjednika koji se s nestrpljenjem očekuje, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u Bruxellesu Carlesa Puigdemonta da ne "donosi odluku koja bi onemogućila dijalog".

Zadnji poziv

I španjolska vlada uputila je zadnji poziv katalonskom predsjedniku, zatraživši od njega da ne poduzima ništa "nepovratno".

Katalonija, jedna od najbogatijih španjolskih pokrajina, mogla bi proglasiti neovisnost u utorak navečer, nakon referenduma održanog 1. listopada na kojemu je za osamostaljenje glasovalo više od 90 posto glasača, uz izlaznost od 43 posto.

Pročitajte više