Macron u UN-u kritizirao Trumpa: Iranska kriza se ne rješava sankcijama

Foto: Hina/EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron rekao je danas da se veze s Iranom ne mogu svesti na "politiku sankcija" kakvu provodi njegov američki kolega Donald Trump.

"Moramo zajedno pripremiti dugoročnu strategiju za upravljanje tom krizom koja se ne može svesti na politiku sankcija" i na izolaciju Irana, istaknuo je u UN-ovu Vijeću sigurnosti.

Donald Trump je u svibnju istupio iz ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanog 2015. i ponovo uveo teške sankcije toj zemlji koju optužuje za hegemonističke težnje u regiji.

Macron: Svi imamo isti cilj u vezi Irana

"Svi za tim stolom i dalje imamo isti cilj: spriječiti Iran da proizvede nuklearno oružje", upozorio je Emmanuel Macron.

Francuski predsjednik je opetovao poziv na "nove pregovore o iranskom nuklearnom programu nakon 2025. - 2030.".

Upozorio je na opasnost da libanonski Hezbollah i pobunjeni Huti u Jemenu, kojima Iran pruža potporu, dođu u posjed projektila.

"Balistička pomoć Hezbollahu i Hutima na Bliskom istoku nova je činjenica koja zabrinjava. Ona mora prestati prije nego ti subjekti još više destabiliziraju regiju u kojoj već vlada napetost", istaknuo je Macron.

Pohvalio Trumpa oko Sjeverne Koreje

Francuski predsjednik je pohvalio "napore" Donalda Trumpa kako bi privolio režim u Pjongjangu da odustane od atomskog oružja, ali je pozvao na oprez u tom pitanju i zatražio "konkretne korake Pjongjanga".

"Vijeće sigurnosti ni u jednom trenutku ne treba izgubiti iz vida da je Sjeverna Koreja i dalje nuklearna i balistička prijetnja za regiju i za čitav svijet", kazao je.

"Francuska očekuje od Pjongjanga konkretne znakove koji će potvrditi njegovu stvarnu volju da sudjeluje u procesu potpunog i nepovratnog zaustavljanja nuklearnog i balističkog programa koje će se moći provjeriti", istaknuo je.

"U očekivanju tih znakova, dijalog mora pratiti stroga primjena sankcija o kojima je odlučilo Vijeće", dodao je, pridruživši se tako stajalištu Donalda Trumpa koji optužuje Rusiju i Kinu da ih zaobilaze.

Pročitajte više