Mađari kaznili PPD, mora platiti 1.35 milijuna eura. Oglasili se iz PPD-a

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL KLJUČNE RIJEČI

Mađarski energetski regulator MEKH objavio je prije dva dana odluku po kojoj Prvo plinarsko društvo, u vlasništvu jednog od najmoćnijih hrvatskih gospodarstvenika Pavla Vujnovca, mora platiti kaznu od 500 milijuna forinti, odnosno 1.35 milijuna eura.

Razlog je, objašnjava se u odluci, vezana uz manipulaciju na tržištu energenata, odnosno ponašanje PPD-a na aukciji plinovodnih kapaciteta iz Austrije koja je bila održana od 17. do 26. siječnja 2022., nekoliko tjedana uoči ruske agresije na Ukrajinu. MEKH na teret Vujnovčevoj kompaniji stavlja podizanje cijene transporta plina iz Austrije u Mađarsku i popunjenost tih kapaciteta od samo 50 posto, iako je interes zakupaca na početku aukcije bio gotovo 2 i pol puta veći od maksimuma, prenosi N1.

37 krugova aukcije u kojoj je PPD istiskivao druge sudionike

Odluka Mađarskog energetskog regulatora detaljno opisuje 37 krugova aukcije u kojima je PPD svojom ponudom istiskivao druge sudionike, a cijena transporta je dramatično rasla. Sve je vidljivo na prvom grafikonu: nakon što je njegova ponuda u 36. krugu aukcije obuhvatila 50% raspoloživih kapaciteta, PPD je u sljedećem krugu naprosto odustao, a 50 posto kapaciteta ostalo je neprodano pa je u razdoblju koje je obuhvaćala ova aukcija Mađarskoj stiglo samo pola moguće količine neruskog plina iz Austrije.

MEKH je čak izračunao da bi bez PPD-a aukcija završila već u 10. krugu, uz tri puta manju cijenu transporta.

Hrvatska kompanija u posljednjih je godinu dana više puta pokušavala braniti svoj potez, tvrdeći da su postupali u skladu s uobičajenom trgovačkom praksom. Nastojali su uvjeriti regulatora da nisu za cilj imali niti povećanje cijene transporta plina iz Austrije, niti smanjenje količine tog plina. Sami su se našli u problemu jer im je u posljednji trenutak propao ugovor s austrijskim partnerima, stoji u njihovim podnescima. Da se taj ugovor realizirao, trebao bi im ovaj ogroman kapacitet, tvrdio je PPD.

No mađarski regulator u odluci opsežno citira smjernice ACER-a, europske koordinacije energetskih regulatora, zauzimajući stav da nije potrebno analizirati što su bili eventualni motivi PPD-ovog ponašanja koje su okarakterizirali kao manipulaciju tržištem.

Vujnovčeva tvrtka može protiv ove odluke pokrenuti upravni spor, ali on ne odgađa njihovu obavezu plaćanja ove rekordne kazne. 

Nakon odluke mađarskog regulatora, stigla je i reakcija PPD-a.

Reakcija PPD-a

U odluci mađarskog regulatora (MEKH) kojom kažnjava PPD stoji da nije došlo do pokušaja manipulacije tržištem te da nije došlo do manipulacije koja bi bila provedena širenjem informacija, obmanom ili prikrivanjem, ali da je PPD prekršio uredbu EU (REMIT) jer se dogodio učinak manipulacije tj konkretno – iako nije postojala namjera manipulacije, samim natjecanjem PPD-a na aukciji rasla je cijena transporta plina.

Naime, PPD-u se stavljalo na teret da je od 17.1. do 26.1. 2022. sudjelovao na aukciji za zakup plinskih transportnih kapaciteta za plin koji je trebalo prevesti iz Austrije u Mađarsku na graničnom prijelazu Mosonmagyaróvár, bez stvarne namjere da taj plin preveze, a s namjerom da podigne cijenu transporta plina na tom prijelazu tijekom aukcije.

Kao što se na burzama trguje plinom, na sličan način se na dnevnoj razini održavaju i aukcije za transport plina koji se plaća u svakoj zemlji kojom plin prolazi na putu do odredišne točke. Opskrbljivači se na aukcijama natječu za transportne kapacitete nudeći određenu cijenu za transport ne bi li ugovoreni plin dostavili svojim kupcima.

Tijekom sporne aukcije cijena transporta plina narasla je na PPD-u neprihvatljive razine te je PPD pronašao alternativni jeftiniji transportni pravac, iz Slovačke i povukao se iz aukcije. PPD je zatim prevezao istu količinu plina, za koju se nadmetao na aukciji ali alternativnim, jeftinijim pravcem.

Dakle, stav PPD-a je da nema govora o manipuliranju tržištem već o odabiru najjeftinijeg izbora u duhu legalne tržišne konkurencije. Takvu optimizaciju PPD, ali i drugi sudionici zajedničkog europskog tržišta,  provode na dnevnoj razini prevozeći plin između europskih država, s ciljem minimiziranja troškova i komercijalne optimizacije.

Na odluku mađarskog regulatora ćemo se žaliti, a do tada platiti kaznu u iznosu 1 milijun i 350 000 eura koju je mađarski regulator odredio. Prema našim saznanjima to je neuobičajeno visoka kazna za takvu vrstu prekršaja.

PPD 70 posto svojih prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima te će, bez obzira na ovakav tretman, nastaviti širiti svoje poslovanje na mađarskom tržištu, poštujući sva pravila zajedničkog europskog energetskog tržišta, baš kao i što mađarske tvrtke posluju na hrvatskom tržištu.

 

Pročitajte više