Mađarski liječnici u posjetu Rusiji, žele procijeniti i nabaviti cjepivo Sputnjik V

Ilustracija: EPA

RUSIJA će mađarskim liječnicima i medicinskim stručnjacima dozvoliti uvid u proizvodni proces i laboratorijska testiranja za Sputnjik V, cjepivo protiv covida-19, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó.

"Radimo na tome da mađarski narod dobije sigurno cjepivo što je brže moguće", rekao je Szijjártó na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim ministrom zdravstva Mihailom Muraškom, dodavši da Mađarska želi dobiti cjepivo u prosincu ili siječnju.

Prema riječima premijera, posjet mađarskih liječnika Rusiji sljedeći tjedan bi mogao ubrzati donošenje odluke o upotrebi tog cjepiva u Mađarskoj.

"Ostajemo u bliskom kontaktu s ruskom vladom i kada klinička ispitivanja budu gotova i nakon što mađarski stručnjaci donesu svoje mišljenje, moći ćemo govoriti o točno određenim količinama", rekao je Szijjártó.

Potez koji se neće sviđati čelnicima Europske unije

Namjera Mađarske o provođenju kliničkih ispitivanja i moguće proizvodnje ruskog cjepiva je potez bez presedana za neku članicu Europske unije, koji će dodatno pojačati postojeće razmirice s Bruxellesom.

Prema pravilima Unije, Sputnjik V mora prvo odobriti Europska medicinska agencija (EMA) da bi se mogao prodavati u 27 članica Unije.

Mađarska i Rusija su se dogovorile da će nakon posjeta mađarskih liječnika Rusija isporučiti jednu količinu cjepiva već u prosincu.

Vlada u Budimpešti je također osigurala preko 12 milijuna doza cjepiva od zapadnih farmaceutskih tvrtki, a o mogućim pošiljkama cjepiva također pregovora s Kinom i Izraelom.

Pročitajte više