Pucnjava između egipatske i izraelske vojske. Ubijen vojnik, oglasile se obje zemlje

Foto: EPA

Danas je došlo do razmjene vatre između izraelskih trupa i egipatskih snaga u blizini graničnog prijelaza Rafah u južnom pojasu Gaze, javlja The Times of Israel.

U incidentu je ubijen egipatski vojnik, a više ih je ranjeno. Među izraelskim snagama nema žrtava. Izraelske obrambene snage potvrdile su kako su u kontaktu s Egiptom nakon "incidenta". 

"Prije nekoliko sati došlo je do incidenta i pucnjave na granici s Egiptom. Incident je pod istragom, odvija se dijalog s egipatskom stranom", priopćio je IDF. 

Naknadno se i oglasio Egipat, potvrdivši kako jedan od njegovih vojnika ubijen. "Egipatske oružane snage provode istragu putem nadležnih tijela u vezi s incidentom pucnjave u pograničnom području, koji je doveo do mučeničke smrti jednog od pripadnika vojske", objavila je egipatska vojska na X-u. Egipćani u izjavi nisu spomenuli Izrael.

Prijelaz je pod kontrolom Egipta

Izraelski Ynet citira neimenovane izraelske vojne izvore koji okrivljuju Egipat za smrtonosnu razmjenu vatre. Prema tom izvješću, egipatske snage otvorile su vatru na izraelske vojnike na graničnom prijelazu Rafah. 

Sporni granični prijelaz nalazi se pod kontrolom Egipta prema sporazumu koji je sklopljen s Izraelom i Europskom unijom. Međutim, to nikada nije bio normalan, potpuno otvoren granični prijelaz. Nerijetko je bio zatvoren danima, tjednima ili čak mjesecima. Kada se otvori, nerijetko ponovno dođe do njegovog zatvaranja. 

Inače, lani se je jedan egipatski policajac infiltrirao se u Izrael i ubio tri izraelska vojnika. Egipat je kasnije tvrdio da se incident dogodio kada je policajac lovio krijumčare droge.

Istraga koju je proveo Izrael otkrila je da se policajac infiltrirao kroz vrata za hitne slučajeve u graničnoj ogradi i hodao 150 metara prije nego što je ubio dva vojnika, infiltrirao se dublje u zemlju i ubio još jednog vojnika u razmjeni vatre. 

Pročitajte više