Mađarski ministar obrane posjetio Saborski odbor za nacionalnu sigurnost

POTPREDSJEDNIK Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Ivan Ninić, primio je u službeni posjet izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Mađarske, predvođeno ministrom obrane Ferencom Juhaszom, priopćeno je danas iz Sabora.

Izaslanstva su se suglasila u ocjeni da je, iako se ministri mijenjaju, potreban kontinuitet vlada u području obrane i nacionalne sigurnosti, te stvaranje korektnih međunarodnih odnosa.

Ocijenjeno je da je moguća i poželjna suradnja na području preustroja oružanih snaga. Mađarsko izaslanstvo ponudilo je pomoć, naglasivši da granica Europe ne može ostati između Mađarske i Hrvatske.

Ivan Ninić je izjavio da Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost podržava Vladu u pitanjima preustroja oružanih snaga, koje znači približavanje NATO-u. To međutim, znači i brojno smanjivanje za oko 13.000 što nije zahvalan posao, pogotovu u izbornoj godini, stoji u prioćenju.

Mađarski ministar napomenuo je da je mađarska vojska najvećim dijelom prošla taj proces, od 150.000 smanjena je na 40.000 vojnika, a taj broj će se u skoroj budućnosti smanjiti na 25.000 do 27.000. Također je intencija i smanjivanje osoblja u ministarstvu za 20 posto. Preustroj je bolna točka, ali pitanje je koliko vojska može biti socijalna institucija, naglasio je mađarski ministar.

U razgovorima je istaknuta dobra suradnja i korektni odnosi dviju zemalja na području obrane, a članovi saborskog Odbora naglasili su da računaju na mađarsku potporu za ulazak Hrvatske u europske integracije EU i NATO.

Pročitajte više