Mađarski predsjednik plagirao doktorat

BUGARSKI časopis HGV jučer je otvoreno optužio mađarskog predsjednika Pala Schmitta da je veći dio svoje doktorske disertacije doslovno prepisao od bugarskog znanstvenika Nikolaja Georgijeva.

List navodi kako je čak 180 od 215 stranica Schmittovog doktorata o modernom olimpizmu zapravo prekopirano iz djela bugarskog sportskog eksperta pod nazivom "Analiza olimpijskog programa". Georgijev je svoj znanstveni rad objavio 1987. godine u Švicarskoj, gdje je radio kao diplomat, a djelo je objavljeno na francuskom.

HGV je citirao brojne podudarnosti, uz naznaku kako je Schmitt Georgijeva naveo u bibliografiji, ali nigdje nije koristio fusnote kako bi označio koje je dijelove citirao.

Schmitt kao Đapić ili Zu Guttenberg?

Nažalost, Georgijev je umro 2005. godine pa nije u mogućnosti komentirati slučaj, dok je mađarski predsjednik, inače uspješni mačevalac koji je osvojio dva olimpijska zlata, odbacio sve optužbe o plagiranju, javlja SNA.

Ukoliko se ispostavi da Schmitt zaista jest prepisao doktorat, pitanje je samo hoće li slijediti primjer bivšeg njemačkog ministra obrane Karl-Theodor zu Guttenberga, koji je podnio ostavku kad su ga uhvatili da prepisuje, ili Ante Đapića koji je za sve optužio političke zavjerenike.

Pročitajte više