Mail Sanje Musić Milanović - roditeljsko pravo ili pritisak na školu?

Foto: Hina, Boris Scitar/Večernji list/PIXSELL

SANJA Musić Milanović, supruga predsjednika Zorana Milanovića, nezadovoljna je propustima u školi, radom profesorice i ocjenom svog sina iz matematike. Zbog toga je odlučila pisati školi, a iz svega je nastala afera zbog ključnog pitanja - je li ona vršila pritisak na školu i njezine djelatnike?

Napomenula kako ne traži da mu se ocjena zaokruži na peticu

Sanja Musić Milanović uputila je 24. lipnja mail ravnateljici zagrebačke Klasične gimnazije Zdravki Martinić-Jerčić, kao i razredniku i školskoj psihologinji, u kojemu upozorava na nepravilnosti na nastavi matematike. 

>> Milanovićeva žena slala mail školi svog sina. Žalila se na profesoricu i ocjene

Upozorila je kako predmetne nastavnice matematike nije bilo nekoliko tjedana, kao i da je pisana provjera podrazumijevala i 20 posto neodržanog gradiva. Napisala je i da je došlo do greške pri postavljanju zadatka u pisanoj provjeri, zbog čega je djeci oduzeto vrijeme za rješavanje zadatka.

Napisala je da je nastavnica otišla na godišnji odmor 17. lipnja 2022., na dan kada su učenici imali predzadnji sat matematike, ali i kako želi biti jasna da ne traži da se ocjena njenom sinu zaokruži na odličan, već traži objašnjenja za sve uočene nepravilnosti.

Epilog? Njenom sinu, kako je jučer pisao Jutarnji, šest dana od zaključivanja podignute su ocjene iz dva predmeta, matematike i latinskog jezika, pa je na kraju prošao s 5.0.

Inače, Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je da je pokrenut inspekcijski postupak o slučaju predsjednikove supruge Sanje Musić Milanović. Što se tiče mogućnosti promjene zaključene ocjene, Zakonom je definirano da se učenik na ocjenu kojom nije zadovoljan može žaliti dva dana od završetka godine.

Milanović govorio o bandi

Oko teme je reagirao i predsjednik Zoran Milanović.

"Kriminalna organizacija Handžar media je to pripremila. Što se ne bave toliko ovim svinjarijama koje izvodi Banožić? Ja nisam to pismo pisao, ja sam bio za to da Marko ide u privatnu školu, privatne škole su zadnji izbor. Ovako te na zub uzme banda", rekao je Milanović.

>> Milanović o supruzi: Ja bih poludio da je meni to mama napravila

"Ovdje je netko bio optužen, to sam ja ustvari, ne moja žena. Novinarima se šalje mail koji je napisala moja žena, sve drugo je laž. Imaš mail star dva tjedna koji je poslala gđa Musić Milanović, u kojem govori o stvarima koje nemaju veze s ocjenama", kazao je.

 

"Zašto je Sanja imala potrebu istjerivati pravdu na transparentan način... To je njena stvar, ali i moja... Što radi Jutarnji s tim mailom? Normalno, objave ga. Koji drugi dokaz imaš? Osim laži? Što je sa zaštitom interesa maloljetnika? Za mene je to odrasli klipan, ne tražim milost od tog šljama.

Moja supruga je na sve usmeno upozoravala par mjeseci. Kad je sve završila, imala je potrebu to sve napisati. Ja ne bih. Ali pozivam sve roditelje da to naprave... Uvijek sam na te koji imaju sve petice gledao čudno. Pa i na svog sina. Zato ga i podbadam redovito. Fućkaš ti sve petice, ima i bitnijih stvari u životu."

Stipić: Ovdje se radi o visoko pozicioniranoj osobi u društvu i naravno da pritisak postoji

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je za Index kako ono što je napravila Sanja Musić Milanović jest pravilo, a ne iznimka.

"To je pravilo u mnogim školama. Da se ne radi o prvoj dami, vjerojatno prepravka dvije ocjene iz četvorke u peticu ne bi nikoga previše zanimala. Svakako, javnost je dobila aferu, nema sumnje da će se nacija i oko ovoga podijeliti", rekao je Stipić.

Govori da je pritisaka u školama puno.

"Pritisak je veći što dolazi s višeg mjesta. Ovdje se radi o visoko pozicioniranoj osobi u društvu. I naravno da pritisak postoji. U kojoj mjeri je izravan, a u kojoj neizravan? O tome možemo govoriti. Ali činjenica je da se drugačije postupa kad su roditelji poznati. To je tako.

"Izuzetno je neprihvatljivo da se ona uplitala u sastavljanje testova"

Predavao sam 30 godina u školi, neki su zbog moje jedinice padali razred. Sad mi dođe da se ispričam onima koji se na ocjenu nisu žalili. Kad sad vidim na koje se sve načine ocjene prepravljaju, ta djeca su imala nesreću da su naišla na nastavnika koji nije dopustio prekrajanje ocjene", navodi.

Ističe kako je jednostavno Sanja Musić Milanović previše moćna i eksponirana da bi je se doživjelo kao "no name" roditelja, kazavši kako to samo po sebi stvara pritisak.

"Izuzetno je neprihvatljivo da se ona uplitala u sastavljanje testova. Ona nije te struke. Ona je medicinske struke. Ona nije koliko znam niti pedagog. Nema što ona objašnjavati kako je test sastavljen. Zasmetalo mi je što aludira o nastavnici da je nestručna, ne obavlja obaveze, nemarna", kazao je.

"Sustav zaključivanja ocjena je nakaradno posložen"

Napominje kako je zanimljiviji opći kontekst u kojem se sve ovo događa.

"Sustav ocjenjivanja i zaključivanja ocjena je nakaradno posložen. Roditeljima i utjecajnima on dopušta prekrajanje i prepravljanje već zaključenih ocjena. Posebno to vrijedi za političke i druge moćnike. Onda učitelji idu linijom manjeg otpora. Oni dobro znaju da se nijednom učitelju ništa nije dogodilo zbog predobrih ocjena učenika. Zbog loših ocjena se događaju brojne nepravilnosti", ističe.

"Ali ima tu još problema. A to je da se u nas sve češće ocjenjuje gradivo koje nije svladano, nije usvojeno. To je onda jedan širi problem. Tu je i problem organizacije zadnjih nastavnih dana. Pravilnik je očito pisao onaj koji nikad nije bio u učionici", zaključio je Stipić.

Budak: Osnovno pitanje je - je li se prema svim učenicima postupalo na isti način

Nazvali smo i profesora s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Nevena Budaka.

"Mislim da osnovno pitanje nije je li gospođa Sanja Musić Milanović uputila pismo školi, nego je li doista nastava matematike izvedena kako se to očekuje i je li se prema svim učenicima postupalo na isti način. 

Ako je točna tvrdnja da je jedna skupina učenika bila zakinuta zbog toga što im je na testu dan krivi zadatak, a nije im pružena mogućnost da nadoknade to izgubljeno vrijeme nakon što su to uočili, onda se doista mora postaviti pitanje o kvaliteti rada nastavnice matematike.

Gospođa Musić Milanović je roditelj kao i svaki drugi i ima pravo postavljati pitanja, a ona u svojem pismu izrijekom navodi da ne želi vršiti pritisak na nastavnike da promijene ocjenu njezinom sinu, nego samo traži odgovor na postavljena pitanja", rekao je.

"Roditelji imaju pravo pitati"

"Osobno sam protiv bilo kakvog pritiska roditelja na nastavnike, ali mislim da roditelji imaju pravo pitati i na pitanja dobiti odgovore.  A ako neki nastavnik smatra da predsjednik RH može vršiti pritisak na njega, odnosno ako će zbog toga mijenjati ocjenu, onda se u prvom redu takvi nastavnici trebaju zapitati imaju li oni dovoljno integriteta da brane svoje odluke", pojasnio je.

Govorimo mu kako se tu otvara šira tema, koja uključuje i pritisak dužnosnika na puno nižim mjestima od onog predsjednika Republike.

"Otvara se šira tema, da. Kako sam rekao, protiv bilo kakvog sam oblika pritiska i to smatram nedopustivim. Sasvim sigurno da postoje dužnosnici na nižim razinama koji mogu izravno odlučivati o sudbini škola, pa shodno tome i vršiti pritisak. 

Sigurno da postoje i nastavnici i ravnatelji koji ih se s razlogom mogu bojati. Ali mislim da puno veći pritisak vrše roditelji koji u škole dolaze s odvjetnicima i prijete tužbama bez obzira na to jesu li na kakvoj funkciji ili nisu. Još su gori oni koji fizički prijete nastavnicima", dodaje.

Prokomentirao je navode kako su sinu Sanje Musić Milanović naknadno promijenjene ocjene.

"Ako je to točno, to se može objasniti na dva načina. Prvi je taj da su vidjeli da je njezin sin bio zakinut, ali onda vjerojatno nije bio jedini nego su i drugi u toj grupi na testu bili zakinuti. Drugo, možda su se doista prestrašili utjecaja predsjednika i njegove supruge, ali to više govori o njima nego o bračnom paru Milanović", kazao je.

Bosanac: Tu nema govora o pritisku

Kontaktirali smo prof. dr. sc Nedeljka Bosanca, umirovljenog sveučilišnog profesora i znanstvenika. Kazao je da je osupnut načinom na koji su mediji izvještavali o ovom slučaju.

"Dobro sam izučio njezin tekst. Tu nema govora o pritisku ili utjecaju oko povišenja ocjene. Ona je ukazala na devijacije koje se događaju iz jednog predmeta, a to je matematika. Ona je navela ono što smatra neprihvatljivim.

Moje mišljenje je da je roditelj uvijek u pravu, ona ima pravo skrenuti pozornost na devijacije. Mi moramo znati da postoje obrazovne institucije koje upropaštavaju djecu, pogotovo kad svoje djelovanje sprovode indigo modelom političke stranke koja je na vlasti", rekao je.

Pitamo ga na što misli.

"Moramo znati kako to ide. Ljudi zaposleni u školskim institucijama nisu zaposleni samo po nekom natječaju nego po natječaju prema kojem je presudna i uloga političkih stranaka. Mi u Osijeku tu imamo posebna iskustva. I to je dio priče", govori.

Proširio je temu na opće stanje u društvu.

"Moja teza je da se Hrvatska mora pomaknuti iz ovog načina života koji podrazumijeva ideju o jednom vođi, jednoj partiji. Vjerujte, to je povezano s modelom školstva. Nama ne treba rekonstrukcija, nego nam treba rekonstitucija jer ulazimo u agoniju, kako socijalnu i ekonomsku, a tako i u smislu školskog sustava", kaže Bosanac.

Hitrec: Majka je kasno uputila mail

Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec također je za N1 govorila o ovoj temi.

>> Šefica udruge ravnatelja rekla kada se jedino može mijenjati zaključena ocjena

"Majka je kasno uputila mail s takvim sadržajem, bilo bi puno bolje da je ravnateljici ranije uputila taj mail, da se situacija mogla pravodobno rješavati. Osobito ukoliko je ona skretala pozornost na određene nepravilnosti.

Važno je istaknuti da u mailu nije tražila povećanje ocjene, pa čak ni samo preispitivanje te ocjene, ali unatoč tome nešto se dogodilo da su nastavnici odlučili povećati tu ocjenu, i to ne samo jednom učeniku nego više njih", govori.

Pojasnila je kada se zaključuje ocjena i kako se ona može mijenjati.

"Ocjena se zaključuje na zadnjem satu i to javno. Ukoliko učenik ili roditelj nisu zadovoljni zaključenom ocjenom, oni mogu u roku od 48 sati uputiti zahtjev za polaganje tog nastavnog sadržaja pred povjerenstvom koje čini predmetni nastavnik, sustručnjak i razrednik. Ocjena se na tom odgovaranju može povećati, ne i sniziti. To je put kojim se trebalo ići", kazala je.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više