Maja Đerek: Puljak je PR prevara

Foto: N1

Bivša pročelnica za gradsku imovinu u Splitu Maja Đerek gostovala je na N1 televiziji nakon što je ranije ovog tjedna dala otkaz u Gradskoj upravi Splita. 

Iznenađujući potez je povukla nakon što je Službenički sud utvrdio da je otkaz koji joj je ranije izrečen nezakonit te da je Grad Split mora vratiti na posao. Gradonačelnik Ivica Puljak najavio je kako će poštivati odluku suda, ali Đerek je očigledno procijenila kako više ne može surađivati s ljudima koji su na čelu Splita. 

"Gradske nekretnine, kao i državne, pojedinci koji su privilegirani koriste kao svoj novčanik i putem toga se gube ogromni novci. To mi je bio jedan od glavnih motiva da dođem i da pokušamo popraviti to stanje. Vjerovala sam Puljku i Ivoševiću kad su rekli da to žele promijeniti", kazala je Đerek. 

"PR-ovac mi je prijetio da će me diskreditirati"

Tvrdi kako su problemi počeli još dok je bila savjetnica. "Kad sam postala pročelnica, problemi i pritisci su jako progradirali. Već drugog mjeseca gospodinu Puljku sam slala mail u kojem sam upozoravala da pročelnici, koji su mahom vezani uz HDZ i nezakonito imenovani, rade financijsku štetu. Upozoravala sam ga što treba napraviti", navela je. 

"Nakon toga gospodin Galešić, PR-ovac, prijeti, govoreći da će me diskreditirati ako ne stanem i da me nitko neće htjeti zaposliti. Onda dolazi afera Noštromo, gdje tražim raspisivanje javnog natječaja i gdje je dodijeljen jedan gradski prostor bez natječaja. Tada Puljak šalje svoju štićenicu, gospođu Knežević, da me urazumi. Ona mi piše da sam otišla putem bez povratka", dodala je Đerek. 

Smatra kako je Puljku služila samo kao PR lutkica. "Njemu je sve PR, on je PR prevara. Kad sam ga upozoravala da je nezakonito imenovao pročelnike, koji su mahom vezani uz HDZ, rekao mi je: 'Tako radi HDZ.' On svoj uzor vidi u tome, a dobio je glasove i podršku građana zahvaljujući obećanjima da će raditi sve drugačije", rekla je. 

"Tražila sam da se prioritet da teškim socijalnim slučajevima"

Naglasila je kako je Puljak Pravilnik o davanju stanova u najam donio bez savjetovanja s javnošću. "To je najgore kršenje zakona. On je tu zaobišao gradsko vijeće i ponašao se kao šerif, onako kako se ponaša i HDZ. U svim drugim gradovima koji nisu pod HDZ-om gradonačelnici su preko gradskog vijeća donijeli taj pravilnik", upozorila je. 

"Radilo se o teškim socijalnim slučajevima kojima nismo imali gdje dati stan. Oni su bili na listi prvenstva i jednostavno sam tražila da se njima da prioritet. Oni su dobili preko javnog natječaja, dok su ovi kadrovski stanovi svi dodijeljeni nezakonito i bez javnog natječaja. Tu je napravljena ogromna financijska šteta gradu i građanima", nastavila je.

Osvrnula se i na svoje planove. "Ne želim raditi s ljudima koji podržavaju ogromnu financijsku štetu gradu. Oni su meni oduzeli sve alate da imam zakonske mogućnosti da mijenjam stvari i ne želim primati plaću i gledati sa strane kako se sve to događa. Ja sam počela svoju karijeru u privatnom sektoru, iz privatne firme sam došla i u Split, što je, naravno, opcija i sada", zaključila je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.