Maja Sever fotografirala uzurpaciju uvale na Tijatu, napali je i uzeli joj mobitel

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL; Maja Sever

NOVINARKA Maja Sever danas je napadnuta na otočiću Tijatu, nedaleko od Šibenika, dok je snimala uzurpaciju obale i devastaciju pomorskog dobra. Osobe koje smatraju da je uvala njihova, iako u zemljišnim knjigama nisu vlasnici, otvorile su luksuzni restoran, izgradile objekte i već godinama upravljaju njima.

Sever je na našu zamolbu fotografirala dolazak policije i inspektora, no to se nekima nije svidjelo. Novinarka HRT-a ondje je na godišnjem odmoru, a bila je u društvu prijateljice, sutkinje Sandre Artuković.  

Sever: Vikao je: "Briši slike!"

Prišao im je revoltirani muškarac kojeg je svjedok u izjavi za portal Morski.hr prepoznao kao vlasnika restorana. Vikao je, vrijeđao i zahtijevao da novinarka izbriše snimke iz mobitela, a potom joj je uzeo uređaj. 

Maja Sever ispričala nam je kako je to izgledalo:

"Policija im je objasnila da ja smijem tu fotografirati i predstavila sam se kao novinarka, rekla sam da sam u kontaktu s kolegama, ali to njih nije zanimalo. Vikao je 'briši slike', uzeo je mobitel, bilo je neugodnosti. Srećom, tamo je bila policija", kratko nam je rekla, još pod dojmom verbalnog napada. 

Vlasnica restorana: Moj suprug? Ne...

Inače, restoran je od nedavno zatvoren jer nema minimalne tehničke uvjete, zbog čega ondje tada nije bilo gostiju. Portal Morski.hr objavio je ranije video u kojem se vidi da su gosti bili u restoranu iako ga je Državni inspektorat već zatvorio.

Vlasnike restorana, koji u zemljišnim knjigama uopće nisu vlasnici parcele na kojoj se restoran nalazi, pitali smo o ovome incidentu. Kažu kako oni o tome pojma nemaju. Restoranom upravlja tvrtka Sottovento iz Vodica u vlasništvu Darka Velikonje i Gorane Civtan. Njoj u upravljanju restoranom pomaže suprug Marin Cvitan.

Nazvali smo gospođu Cvitan. Na naše pitanje je li točno da su napali novinarku odgovorila je: "Nisam ja bila na brodu, ne znan šta je bilo." Pitali smo je li novinarku napao njen suprug.

"Ne... Moj suprug? Ne." Zatim smo pitali: "A tko ju je onda napao? Jeste li vidjeli išta?", na što je gospođa rekla da je tek došla i da baš ništa nije vidjela i kako nema vremena za razgovor. 

Imaju restoran na tuđoj parceli, mještani organiziraju prosvjede 

Zemljište na kojem se restoran i popratni objekti nalaze pripada petstotinjak mještana, a svega šest, sedam njih pristalo je potpisati i prodati parcelu ovim investitorima, što nikako nije dovoljno da se ona proda i zbog čega parcela nikad nije postala njihovo vlasništvo, no to ih nije spriječilo da tamo rade i grade.  

Iz Državnog inspektorata danas smo dobili odgovor da je Građevinska inspekcija pokrenula tijekom 2017. godine dva upravna postupka u kojima su donesena rješenja kojima se investitoru naređuje uklanjanje nezakonito rekonstruiranih postojećih građevina i nezakonito izgrađenih građevina na lokaciji k.č. 2265 k.o. Prvić.

"Na predmetna rješenja investitor je pokrenuo upravni spor. Nadalje, na predmetnoj lokaciji odrađen je kontrolni nadzor radi donošenja rješenja u ponovnom postupku, a kojim nadzorom je utvrđena izgradnja novih građevina i u tijeku je donošenje novih rješenja o uklanjanju", poručili su iz DIRH-a.

 

Pročitajte više