Majka Boysa iz Atene: Danima im nisu davali jesti, jedan dečko je pred sepsom

Foto: Sotiris Dimitropoulos/PIXSELL, Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI/PIXSELL

Dio uhićenih Bad Blue Boysa koju su sudjelovali u tučnjavi u Ateni danas su izvedeni pred istražnog suca. U zatvoru je većina huligana koji su sudjelovali u tučnjavi između BBB-a i grčke skupine Gate 13, a u kojoj je smrtno stradao 29-godišnji Michalis Kacuris, fan AEK-a, koji je ubijen nožem.

Kroz nekoliko idućih dana bit će ispitani svi navijači Dinama. Nakon nereda uhapšeno je preko 100 ljudi, od čega je njih oko 90 iz Hrvatske, a grčka policija je, prema pisanju tamošnjih medija, među njima uspjela izolirati pet glavnih osumnjičenih za ubojstvo.

Među njima su Hrvat, Albanac i tri Grka. Grčki portal Newsit piše kako su kod Hrvata i Albanca u trenutku uhićenja nađeni noževi na sklapanje na kojima je bilo krvi.

Izbodeno je i sedam navijača Dinama pri čemu je jedan od njih posebno loše prošao. On ima sedam ubodnih rana na tijelu i slomljeni kralježak. Nalazi se u bolnici još od ponedjeljka kad su se navijači potukli, a otad ga i čuva grčka policija.

Uglavnom, o istražnom sucu i grčkim zakonima sad ovisi što će dalje biti oko hrvatskih navijača. Kako Index doznaje, njima je u grčkom zatvoru bilo jako loše, dok se hrvatska država, odnosno konzulat i veleposlanstvo, nisu pokrenuli oko cijelog slučaja.

"Odnos Grka prema njima je bio užasan dok se nije uključila RH"

Više o uvjetima u zatvoru rekla nam je majka jednog od navijača koja je odlučila ostati anonimna.

Prema njezinim posljednjim informacijama, članovi veleposlanstva su danas uz njih na saslušanju. Naime, ona se danas čula sa sinom koji ju je nazvao s telefonske govornice. Govori kako je odnos Grka prema njima bio užasan sve do sinoć, odnosno danas.

"To su djeca, klinci od 18, 19 godina. Najviše 20. Nisu im davali za jesti, dobili bi samo malo vode. To mi je rečeno. S djetetom sam kontaktirala dok mu nisu uzeli mobitel. Tada je bila situacija takva da je sedmero ozlijeđenih bilo u zatvoru, jedan dečko je pred sepsom. To su navodno lakše rane, ali su nezbrinute.

Kad smo se čuli danas, rekao mi je da su saslušanja u tijeku, da je sad malo bolje otkako se uključila u priču hrvatska država. Dobili su odjeću i čarape od Grka, navodno i liječničku pomoć. No i dalje su u velikom strahu, ne znaju što će biti oko svega", dodaje ona.

"Četiri dana sam zvala konzulat, nitko se nije javljao"

Ogorčena je na hrvatsku državu, objasnivši kako je od ponedjeljka nazivala Atenu.

"Nitko mi se nikad nije javio iz Konzularnog ureda. Zovem ih od ponedjeljka. Tek me Ministarstvo vanjskih poslova spojilo s pravnicom iz Konzularnog ureda u Ateni, ona mi je govorila da unutra mogu ući tek po njihovom pozivu. A njima nisu davali telefon.

Tek je jučer odvjetnik isposlovao da se uđe u zatvor, a evo sad ih veleposlanstvo prati na saslušanju. No cijelo vrijeme sam se osjećala sama u svemu, nitko od hrvatske države se nije pobrinuo za hrvatske građane prva četiri dana. Ne ulazim u to što su navijači uradili. To su mlade budale, klinci a ne muškarci, ali hrvatska država se treba brinuti za građane", navodi.

Ponovo ističe da su oni svi sad u velikom strahu zbog presude.

"Što će biti, ne znam. Znam da sam pod stresom, da danima ne spavam. U nedjelju je presuda prema mojim informacijama. Najbolje bi bilo da ih deportiraju u Hrvatsku, tome se nadam. Ali grčki zakon se prije šest mjeseci promijenio. Postoji više scenarija, kazne su drakonske, nadam se najboljem", ističe ona te dodaje kako grčka vlada stoji iza svojih građana budući da je uhićeno samo nekoliko Grka.

Dodala je još kako joj je sin rekao da nisu imali noževe.

"I BBB-i su se izjasnili da nikad ne koriste noževe. Prema mojim informacijama oni nisu imali noževe. Oni su izranjavani, naša djeca su probodena, sad stoje ranjeni u zatvoru. Nema ni logike da su s noževima prešli četiri granice. Ali najviše me boli što vlada, Ministarstvo i konzulat na početku nisu stali iza njih", rekla je.

Prazne riječi Grlića Radmana, veleposlanik reagirao tek nakon četiri dana

Index je kontaktirao Konzularni ured i veleposlanstvo u Ateni oko ove teme, odnosno navoda majke ovog navijača, ali nismo dobili odgovor. Poslali smo upit i Ministarstvu vanjskih poslova, zatraživši ih komentar oko ove teme, ali također je odgovor izostao. Kad i ako odgovori dođu, objavit ćemo ih.

Predstavnici hrvatske države prvih dana po incidentu upućivali su riječi pune floskula. Tako je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao da je nasilje između hrvatskih i grčkih navijača u Ateni "sjena na sve ono briljantno ostvareno u hrvatskom sportu".

Tek sinoć je hrvatski veleposlanik u Grčkoj Aleksandar Sunko posjetio navijače Dinama koji se nalaze u pritvoru u Ateni nakon velikih nereda koji su se dogodili u ponedjeljak.

>>Hrvatski veleposlanik posjetio pritvorene Boyse: Imaju ozbiljne primjedbe

"Primjedbi na grčke policajce nemaju, primjedbi na veleposlanstvo i konzularnu potporu nemaju, ali imaju ozbiljne primjedbe na trajanje postupka i na uvjete zadržavanja u pritvoru. To je ono o čemu ćemo mi kao diplomacija razgovarati s grčkim vlastima", rekao je Sunko pa dodao:

"Neki su dobili liječničku skrb, neki su je dobili sa zakašnjenjem, a neki još čekaju da im se administriraju odgovarajući lijekovi. Na tome ćemo isto poraditi. Ne bih ulazio u medicinsku prirodu tih ozljeda, ali one nisu opasne po život", rekao je Sunko.

Moguća odmazda?

O atmosferi koja trenutno vlada u Grčkoj govori i to kako je policija blokirala sve prilaze sudu zbog straha od pokušaja odmazde navijača AEK-a. Oni se zaista i jesu u većem broju okupili ispred zgrade suda, ali nisu mogli prići bliže zbog policijskog kordona. Pjevali su navijačke pjesme, a jedan od njih je pokušavajući pogoditi okupljene novinare bočicom vode pogodio policajca.

Što se tiče mogućih kazni, podsjetimo, Grčka je prošle godine povećala maksimalne kazne za sudjelovanje u navijačkim incidentima sa šest mjeseci na pet godina zatvora.

Za navijačko nasilje izricale se i doživotne kazne 

Oko kazni treba spomenuti i slučaj Alkisa Kampanosa, koji je bio navijač Arisa kojeg su nasmrt pretukli huligani PAOK-a. Nedavno je završeno suđenje dvanaestorici napadača. Sud u Solunu je sedmorici odredio doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva iz nehaja, a petoricu je za sudioništvo kaznio na 20 godina zatvora.

Odvjetnik jednog od uhićenih Grka, navijača Panathinaikosa koji je Dinamovim navijačima pomogao u ovom incidentu, Alexis Kougias, rekao je za Jutarnji kako ne vjeruje da će proći optužba tužiteljstva za kriminalno organiziranje.

"Kako će utvrditi tko su točno organizatori, tko je glavni organizator, odakle je…", ispričao je Kougias, dodajući kako je zločinačko udruživanje jedan od najtežih prekršaja u grčkom pravosudnom sustavu te da je za njega predviđena kazna zatvora od pet do 15 godina.

Odvjetnik Olujić: Ako se Hrvate i pusti u RH, moguće je da ih se opet izruči

Odvjetnik Fran Olujić za N1 je rekao kako slična kaznena djela poznaje i naše zakonodavstvo te da očekuje kako će većina pritvorenih biti oslobođena, a nekoliko onih za koje postoje dokazi bit će zadržano u pritvoru.

"Čak i ako bi neke od ovih osoba bile puštene da se vrate u RH, potpuno je moguće da one kasnije budu vraćene u Grčku. Postoji europski uhidbeni nalog i, ako vas traži sud u Ateni ili Kopenhagenu, to je kao da vas traži sud u Rijeci ili Splitu", rekao je Olujić.

"Bit će dosta teško individualizirati krivnju i naći konkretne počinitelje", dodao je i podsjetio na lanjski sukob Torcide i policije na A1 te na sukob BBB-a i Torcide od prije nekoliko godina, također na autocesti A1. "Teško je naći počinitelje i precizirati da su baš oni svojim radnjama doveli do smrtnog ishoda", izjavio je.

U Grčkoj postoji doživotna kazna, a u Hrvatskoj ne. "Vidjet ćemo kako će grčko državno odvjetništvo kvalificirati ovaj slučaj", dodao je.

Pročitajte više