Majka iz Istre ostavila djecu u hladnoj, mračnoj kući. Dječak (15) kuhao mlađoj braći

Ilustracija: Ivana Ivanovic/PIXSELL

PODIGNUTA je optužnica protiv majke koja je svoje troje djece ostavila same u kući od 1. do 4. siječnja ove godine u jednom istarskom mjestu, doznaje Jutarnji. Najstarije dijete ima 15 godina i ono se tijekom tih par dana brinulo za dvoje mališana, od kojih je jedno vrtićke dobi.

Dok su njena djeca bila sama, majka je sa svojim partnerom otišla u Slavoniju k njegovoj majci, koja je bila u lošem zdravstvenom stanju. 4. siječnja je dobila poziv Centra za socijalnu skrb te joj je priopćeno da su djeca izdvojena iz obitelji i zbrinuta i da bi mogla odgovarati zbog svojih djela. 

Pokušali pobjeći, uhvaćeni tek na kolodvoru

Ipak, majka se tek 9. siječnja vratila u praznu kuću. Tijekom istrage je otkriveno da je djecu ostavila u mračnom i hladnom prostoru bez grijanja. Jedan dio prostorije je bio poplavljen vodom, dok je istovremeno po podu bio razvučen produžni kabel kako bi se djeca mogla grijati grijalicom.

Djelatnici nadležnih službi su dolaskom na spornu lokaciju pronašli troje djece, pri čemu je dvoje starijih nosilo bunde, a najmlađe je imalo samo majicu. Govorili su da će im se mama brzo vratiti samo nisu znali kada. Najstarije dijete je ispričalo kako se brine o mlađoj braći i da im kuha. 

Kad im je rečeno da ne mogu sami živjeti u kući i u takvim ugrožavajućim okolnostima, trojica braće su se nastavila smireno ponašati. Međutim, po izlasku iz kuće, umjesto da uđu u službena vozila, krenuli su trčati. Uspjeli su ih uhvatiti na kolodvoru, nakon čega su djeca smještena u odgovarajuće ustanove.

Majka je priznala krivnju

Djeca su kasnije ispričala da su s majkom i njezinim dečkom dočekali Novu godinu, nakon čega su otputovali te ih ostavili opskrbljene hranom. Tvrdili su da im je majka pokazala kako se koristi pećnica. Vrijeme su provodili u sobi igrajući igrice.

Vještaci su zaključili da optužena majka ima ovisni poremećaj ličnosti. Tužiteljstvo smatra da je grubo povrijedila djetetova prava pa je prijavljena za tri kaznena djela protiv braka, obitelji i djece. U nedavno podignutoj optužnici traži se djelomično uvjetnu kaznu od 18 mjeseci, pri čemu bi iza rešetaka morala provesti pola godine, dok bi ostatak bio uvjet s petogodišnjim rokom kušnje. 

Tužiteljstvo također predlaže da se majku na godinu dana uključi u obiteljsko savjetovalište pod nadzorom Probacijskog ureda. Majka je priznala krivnju opravdavajući se kako je napustila svoju djecu jer se uspaničila radi zdravstvenog stanja partnerove majke, kojem je ona na prvom mjestu. Priznala je da je svoje sinove mnogo puta ostavila same. 

Pročitajte više