DIJANA ZADRAVEC

Majka joj ima rak, pisala je Berošu: "Stidim se u vaše ime"

Foto: Index

PACIJENTI Klinike za tumore u vrijeme dok su čekali na radiološke pretrage promatrali su što se događa ispred Klinike gdje su se nakratko okupili svi djelatnici bolnice i prosvjedovali zbog svega što se događa, a o čemu Index iscrpno piše.

U razgovoru s njima doznali smo da prate sve što se ovih dana događa oko Klinike i odlaska nezadovoljnih radiologa.

Među pacijenticama koje smo susreli bila je i gospođa Marija Katalenić, koja je prije nekoliko dana u intervjuu za Index otkrila da se bori s karcinomom već gotovo 10 godina i cijelo to vrijeme je pacijentica Klinike za tumore. Za Index je prije nekoliko dana ispričala da je bila naručena za magnetsku rezonancu i ultrazvuk. Jednu pretragu uspjela je obaviti, a drugu koju je trebala nije. Tada nam je ispričala kako je satima čekala jer su joj u Klinici rekli da im treba stići liječnik iz Vinogradske, a da su na kraju nju i ostale pacijentice poslali doma.  

"Već četvrti put čekam ultrazvuk, no znam da nisu liječnici krivi"

"Bila sam naručena za magnetsku rezonancu i za citopunkciju dojke pod kontrolom UZV-a. No nije bilo radiologa. Bila sam naručena rano ujutro, došla sam već u 7, tada sam imala dogovoreno i uspjela sam obaviti magnetsku rezonancu, a UZV sam trebala odmah nakon toga, tako je bilo dogovoreno u petak da će me odmah primiti na red. Ovo je bio treći put da su me poslali doma jer nije bilo liječnika da mi napravi ultrazvuk. Prvi put sam bila naručena 21. travnja, no rekli su mi da je liječnica koja mi treba napraviti ultrazvuk na bolovanju i naručili su me 30. travnja. Teško nam je svima. Tamo dolaze i žene kojima je to prvi put i njima je posebno teško jer čekaju taj pregled da vide imaju li karcinom. Svaki čovjek kojemu se tek pojavi sumnja na malignu bolest odmah misli da je gotovo s njim. Žene koje su danas prvi put bile tamo, njima je jako teško palo to što su ih poslali kući neobavljenih pretraga. Bile su dvije-tri mlade žene od 30-40 godina. Znate, kad dođete tamo, hoćete što prije obaviti taj pregled da se vidi je l' rak ili nije", ispričala nam je Marija Katalenić prije nekoliko dana.

Danas je, kaže nam, ponovno došla na ultrazvuk.

"Sve znam što se događa u Klinici s liječnicima. Evo ja već četvrti put čekam ultrazvuk, no znam da nisu liječnici krivi. Njih nema dovoljno i ne mogu sve stići. Ja im pružam podršku", kazala je za Index Marija Katalenić.

"Liječnici i sestre trebaju pomoć vlasti da im pomognu riješiti probleme u Klinici jer će u suprotnom i dalje odlaziti"

Razgovarali smo i s gospođom Pavlinom koja nam je odmah na početku razgovora rekla da ima same pohvale na liječnike i sestre Klinike za tumore.

"Svi su jako ljubazni, od doktora do sestre. Sad sam došla na kontrolni ultrazvuk jer sam imala operaciju. Ja sam njihov pacijent već 10 godina, a za dr. Bolanča Čulo nemam dovoljno riječi pohvale za sve. Cijelo vrijeme pratim što se događa i ono što mogu reći je da liječnici i sestre trebaju pomoć vlasti da im pomognu riješiti probleme u Klinici jer će u suprotnom i dalje odlaziti, a mi pacijenti ih trebamo", rekla nam je gospođa Pavlina.

Gospođa Lucija danas je pak dovela majku koja je onkološki pacijent i liječi se u Klinici za tumore.

"Mi smo dva tjedna čekali rezultat magnetske rezonance, dobili smo ga danas. Znamo da nema dovoljno liječnika, a za sve koji su ovdje radili, kao i za sestre, nemam primjedbe, pružaju vrhunsku uslugu", kazala je gospođa Lucija.

"Rekli su nam otvoreno da mami nema tko očitati nalaz, da odemo privatno na ultrazvuk i mamografiju"

Indexu se javila i Željka Fuček, čija je 85-godišnja majka onkološki pacijent Klinike za tumore.

"Majka je s 85 godina dobila karcinom dojke. Da nije bilo ambulante 'Sve u jednom danu', moja bi majka danas bila pokojna. U vremenu od 9 ujutro do 14 sati mami je uspostavljena dijagnoza i dogovoren je termin operacije u okviru četrnaest dana. Problemi su otpočeli nakon operacije kada je trebalo majku zračiti. Toga ljeta 2018. aparati za zračenje su bili redovito u kvaru, termini su pomicani, mama i ostale naručene pacijentice nisu redovito zračene. Bilo je i male djece s najtežim dijagnozama iz drugih gradova Hrvatske. Već smo tada shvatili da se nešto loše događa na Klinici za tumore. Da ne govorim o opremi, aparatima i njihovoj starosti, njima su stalno aparati u kvaru. Imamo iskustvo s kirurgije gdje je moja mama operirana. To su toliko dobri djelatnici, no nezadovoljni su. Mi pacijenti ne znamo zašto, ali vidimo da ne štima. Rekli su nam otvoreno da mami nema tko očitati nalaz, da odemo privatno na ultrazvuk i mamografiju i to još prije mjesec i pol dana. U Hrvatskoj ste izgubljeni ako vam se dogodi karcinom, ta Klinika za tumore je bila posljednja nada", kazala je za Index Željka Vučko.

Pismo Berošu: "Sramotno je, stidim se u vaše ime i za vas"

Poslala nam je i pismo koje je poslala Ministarstvu zdravstva.

"Molimo vas poslušajte glas razuma i pokušajte razumjeti da je hrvatskim građankama i građanima prijeko potreban Institut za tumore, ali ne kao dio KBC-a Sestre milosrdnice već kao zasebna Klinika. Referentni centar za karcinome. Klinika za tumore je zadnja nada svakom onkološkom bolesniku. Nas ne zanima Dijana Zadravec. Zanima nas samo da opstane institucija specijalizirana za onkološke bolesnike, a pogotovo za karcinom dojke", navodi u pismu.

"Naša iskustva kao pacijenata su predivna. Svi djelatnici su uvijek ljubazni iako nas bude pun hodnik. Nemojte dozvoliti daljnje rastakanje instituta. Nama izvana se čini kao da to namjerno radite da bi uništili institut. Ako je vama normalno da se čeka da i posljednji radiolog ode da bi se nešto poduzelo, onda stvarno gđa Zadravec nema pojma o svom poslu i nema niti malo empatije prema pacijentima, a i svojim kolegama radiolozima. Sramotno je i stidim se u vaše ime i za vas. Svako dobro vam želim i mirnu savjest za sve žene koje nisu i ne mogu dobiti adekvatnu uslugu kao i u ime svoje mame koja ne može obaviti godišnju kontrolu", stoji u pismu koje je Željka Fuček poslala ministru zdravstva Viliju Berošu.

Pročitajte više