Majka u vlaku iz Vinkovaca umirala pred očima 5-godišnje kćeri

NA PUT bez povratka krenula je jutros 44-godišnja Katica H. kojoj je u vlaku iz Vinkovaca nekoliko minuta prije dolaska u Zagreb pozlilo. Nesretna žena umirala je pred očima svoje 5-godišnje kćeri, unatoč tome što su joj putnici reanimacijom i umjetnim disanjem pokušali pomoći.

Nešto prije 9 sati vlak HŽ-a koji je prometovao na liniji 742 između Vinkovaca i Zagreba, krenuo je sa željezničke stanice u Dugom Selu prema Zagrebu. Nedugo potom putnici zadnjeg vagona čuli su vrisak 5-godišnje Lucije H. koja se prestrašila nakon što joj je njenoj majci u toaletu željezničkog vagona pozlilo i zbog čega se srušila na pod.

Jedan je putnik ubrzo priskočio u pomoć nesretnoj ženi, te je djevojčicu istovremeno ostavio jednoj putnici na čuvanje. U to vrijeme došlo je još nekoliko putnika koji su umjetnim disanjem nastojali pomoći Katici kod koje se još osjetio puls odnosno rad srca.

Cijelo to vrijeme Lucija je prestrašena plakala niti ne znajući da joj majka polagano umire.

Indexova suradnica koja se u to vrijeme zatekla u vlaku opisala je tragičan slijed događaja koji su nažalost rezultirali smrću.

Dok su nesretnoj žena putnici pokušali pomoći, netko od putnika predložio je kondukteru da zaustavi vlak koji je od Dugog Sela grabio kilometre prema Sesvetama. Kondukter navodno nije htio niti razmišljati o zaustavljanju vlaka prije Zagreba, a rekao je i da ne može ništa napraviti jer nema komunikaciju sa strojovođom. Također nije dozvolio povlačenje kočnice za slučaj opasnosti.

Suradnica je kazala kako je u toj situaciji bilo više nego očito da kondukter "nema pojma što da radi", te je djelovao potpuno izbezumljen, ali su ipak neki putnici Katici pružali pomoć reanimacijom i umjetnim disanjem.

S druge pak strane, iz ureda za odnose s javnošću HŽ-a doznajemo kako je kondukter Hitnu medicinsku pomoć i policiju zvao ubrzo nakon što je doznao o događaju, te da je nakon toga sve bila stvar policije.

Pored navedenog, naša suradnica kaže kako nakon dolaska vlaka na zagrebački Glavni kolodvor kompozicija nije zaustavljena na 1. peronu kojem osobna vozila imaju pristupačniji prilaz, već na 2. peronu do kojeg se mora pješačiti.

Također kaže kako su djelatnici Hitne pomoći sporog koraka išli prema Katici H., a koja je u tom trenutku zapravo već bila pokojna.

Ravnateljica Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Zagreb Slobodanka Keleuva, za Index je potvrdila intervenciju zagrebačke službe Hitne pomoći te je kazala kako je Hitna pomoć prvi poziv na intervenciju zaprimila jutros u 9.12 sati.

Iz HŽ-a pak doznajemo da je vlak u Zagreb stigao u 9.14 sati, a 2 minute nakon toga (4 minute od prvog poziva) u 9.16 medicinska ekipa je stigla na Glavni kolodvor.

Ravnateljica napominje činjenicu kako se u takvim situacijama sudionicima svaka minuta čini kao vječnost te da se redovito kod ostalih ljudi stvara dojam kako je do dolaska Hitne pomoći prošlo više vremena nego što je to u stvarnosti bilo.

Medicinska ekipa je po dolasku do Katice H. mogla tek konstatirati smrt, a sama intervencija zaključena je u 9.47 sati.

Luciju je na Glavnom kolodvoru dočekao otac koji nije ni slutio što se nekoliko minuta ranije događalo u vlaku. Njemu je nešto kasnije na kolodvoru također pozlilo zbog čega je Hitna pomoć morala ponovno intervenirati i pružiti mu pomoć.

Nakon svega postavlja se pitanje bi li zaustavljanje željezničke kompozicije u Sesvetama bilo spasonosno za Lucijinu majku. Odgovor na njega možda će dati patolozi iz Zagreba nakon što se utvrdi uzrok smrti, i iz čega će se možda moći zaključiti je li nesretnoj ženi u trenucima dok se vlakom vozila od Dugog Sela do Zagreba netko mogao pomoći.

I.K.

Pročitajte više