Majke: Dječak je u vrtiću slomio ruku, curica morala rukama vaditi papir iz WC-a

Foto: Čitatelji

NAKON što je Index objavio niz članaka o katastrofalnom stanju jednog zagrebačkog dječjeg vrtića, javilo nam se još roditelja i odgajateljica iz tog vrtića s tvrdnjama da tamo postoje puno veći problemi na koje već dugo upozoravaju. U nizu članaka objavljenih na Indexu, osoblje vrtića i neki roditelji žalili su se na nejestivu hranu, odnosno polusirovo meso i loše pripremljena variva.

Roditelji su se također žalili da hrana u vrtiću ne odgovara hrani na jelovnicima koji su prezentirani roditeljima, a sve su potkrijepili i fotografijama. Osim fotografija hrane, poslali su nam i fotografije katastrofalnog stanja unutrašnjosti vrtića i vanjskog dvorišta. 

>> FOTO Ovo je hrana iz zagrebačkog vrtića. Roditelji: Nejestiva je

Majke djece koja pohađaju Dječji vrtić Vladimir Nazor kažu da su se prije nekoliko mjeseci čak organizirale u zajedničkoj WhatsApp grupi i da se više njih javilo institucijama nadležnima za vrtiće, no dosad se ništa nije promijenilo. Osim onih koje su nam svoja iskustva ispričale za članke, javljale su se i majke koje su htjele neslužbeno iskazati svoje nezadovoljstvo radom vrtića.

Ravnateljica dala ostavku pa je povukla. Majka: Radi budale od nas i pročelnika

Odgajateljice nam govore da je od kraja ljeta 2023. godine do sada gotovo 20 zaposlenika vrtića dalo otkaz zbog narušenih međuljudskih odnosa te loše hrane i stanja objekata. I one i roditelji prstom upiru u ravnateljicu Ivanu Knezović, koja je nakon prve objave Indexa dala ostavku, što je medijima potvrdio i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš.

No, isti dan kada je Juroš potvrdio da je Knezović dala ostavku, do medija je došla informacija da ju je povukla. Roditelji i odgajateljice za Index sada tvrde da je Knezović u vrtiću rekla da nikada nije dala ostavku, već da je za to čula iz medija.

"Ravnateljica od nas radi budale. Ona je ismijala pročelnika koji je na televiziji rekao da je dala ostavku i na sjednici upravnog vijeća je rekla da je iz medija saznala za to. Jurošu je dala ostavku u petak u vrtiću, od petka do ponedjeljka je skupljala potpise zaposlenika s pedagoginjom, u kojima je tražila da potvrde da ništa krivo nije učinila, i nakon toga nije dala ostavku", priča nam mama koja je u veljači prva pokrenula pobunu u vrtiću i krenula se javljati nadležnim institucijama, no htjela je ostati anonimna jer se boji da bi u protivnom njezino dijete moglo dobiti lošiji tretman.

Dječak slomio ruku zbog lošeg stanja u vrtiću

Javila nam se i majka čiji je sin slomio ruku zbog, kako kaže, lošeg stanja vrtićkog dvorišta, o čemu je Index već pisao u prijašnjim člancima. "Sin mi je potrgao ruku u dvorištu koje je jako staro. Suprug je išao u taj vrtić, to je bilo prije više od 20 godina, ništa se od tada nije promijenilo. Ne bi bio problem da je održavano, međutim opasno je za djecu, tobogan je u katastrofalnom stanju", rekla je.

Još prije nego što joj je sin nastradao, rekla je teti da želi donirati novac da se kupi novi tobogan. "Rekla mi je da je to odlična ideja, no da moram pitati ravnateljicu. Nismo naišli na odobrenje, nije htjela da se donira. Čula sam da nisam jedini roditelj koji je htio donirati", žali se majka.

Nedugo nakon toga sin joj je pao s tog tobogana i slomio ruku, a zatim su uslijedili i problemi s prijavom štete. "Idućeg sam dana otišla u vrtić i ravnateljici pokazala papire iz Klaićeve bolnice. Rekla je da će prijaviti osiguranju i da imaju zapisnik od teta. Ja sam joj tada ponovila da mi osobno ne treba novac i da bih s novcem od osiguranja htjela sudjelovati u obnovi vrtića.

Na to mi je rekla da ona stalno piše Gradu i da joj Grad stalno odbija dati sredstva. Pokazivala nam je dopise na 70 stranica koje ona šalje Gradu o problemima u vrtiću. No, jedna majka je pisala Gradu i oni su joj potvrdili da nikada nisu dobili od ravnateljice zahtjev za obnovom vrtića", kaže nam.

Dodaje da novac od osiguranja nije dobila ni šest mjeseci nakon nesreće. "Nazvala sam ravnateljstvo, javila se tajnica i rekla mi da oni nisu prijavili nikakvu štetu. Tada su mi rekli da moram sama otići u osiguranje i prijaviti štetu. Ravnateljica mi je tvrdila da će to oni poslati. Iduće je jutro, po mojem saznanju, došla vidno uznemirena i rekla svima da sam opet pokrenula zahtjev za odštetu, a ja sam htjela s tim novcem kupiti novi tobogan za djecu", ogorčena je majka.

Majka: Moja kći je morala rukama vaditi WC papir iz školjke

Druga mama nam je ispričala da je njezino dijete moralo rukama vaditi WC papir iz WC školjke nakon velike nužde. "Djevojčica mi je za ručkom plačući ispričala da je išla kakati na WC i da joj je nakon toga teta rekla da sad mora izvaditi WC papir iz WC školjke. Dobila je i rukavice kojima je to trebala izvaditi. Ja do danas nisam saznala zašto", govori.

Kaže da je nakon toga pisala ravnateljici mail, no da tri dana od nje nije dobila nikakav odgovor. "Nakon tri dana sam ponovno poslala mail i u primatelje stavila pravobraniteljicu za djecu i zamjenicu ravnateljice. Ravnateljica me nakon toga nazvala drugi dan i rekla da mi ništa neće napismeno govoriti, već da moram doći na roditeljski", ispričala je mama djevojčice.

"Odgajateljica je na kraju na sastanku rekla da to nije bilo baš tako, a ravnateljica je rekla da nema veze kako je bilo i da je to nedopustivo. Odgajateljici je tada dala i usmenu opomenu. Ja sam tada tražila zapisnik i da mi se sve dostavi na mail, no nitko mi ništa nije poslao.

Kći mi je nakon nekoliko dana sva sretna rekla da je opet išla kakati i da ovaj put nije morala vaditi papir. To je strašno", rekla je.

Odgajateljica: U 17 godina se vrtić nije promijenio

Javila nam se i odgajateljica koja je u vrtiću radila 17 godina, a uskoro bi trebala ići u mirovinu. Kaže da se u tih 17 godina ništa nije promijenilo. "Tada su već sprave i pješčanici bili potrgani, puni vode, i dandanas su takvi. Povremeno se znalo nešto napraviti, ali se vraćalo na staro. Kada bi se reklo domaru, bez dozvole ravnateljice nije se smjelo učiniti ništa", priča nam odgajateljica.

Potvrdila je i da je hrana jako loša, no da je ravnateljica i u tome vodila glavnu riječ. Kaže da su stalno slušali kako Grad ne daje dovoljno novca za hranu, no nisu vjerovali u te priče.

"Bilo bi mi jako žao da strada zdravstvena voditeljica, jer ona bez ravnateljice nije smjela ništa. Prije Knezović je situacija bila puno normalnija, jer se s njom nije dalo komunicirati. Mi svi mislimo da nju netko iz Grada štiti, ne znamo koje je drugo objašnjenje za ovo što se događa", kaže.

"Zgrade su u jako lošem stanju, bez ravnateljice se ni utičnica ne može promijeniti"

Kaže i da su odgajatelji puno puta tražili da se postavi ograda između vrtićkog dvorišta i terase hotela, s koje su stranci često dolazili razgovarati s djecom. "Mi smo odgajatelji puno puta zbog toga bili u neugodnoj situaciji, morali smo tjerati strance od djece. Na kraju smo dobili neku plastičnu ogradu koja se potrgala i dalje tamo nema ništa", kaže.

Zgrade su, kaže, općenito u jako lošem stanju, no svaki put kada bi rekli domaru da nešto popravi, odgovarao bi im da ne smije ništa bez ravnateljice. "U Supilovoj je eksplodirao plastifikator na utičnici, trebalo je pozvati majstora koji se bavi strujom, domar nije smio ništa bez ravnateljice, a ništa se nije poduzelo. Rekli su nam da ne koristimo tu utičnicu", priča nam.

"Ignorira roditelje, demantirala je sve što je izašlo u medijima"

"Roditelji su često tražili roditeljski sastanak s ravnateljicom, nikad ga nisu dobili, sve se odgađa i ignorira. Kada ih ona ignorira, sve se opet vraća nama i jako nam je teško to psihički podnijeti jer ni mi nemamo odgovore.

A ravnateljica neprimjereno razgovara s ljudima, povišenim tonom, maše rukama. Bilo je vrijeđanja. Otprilike 14 odgojitelja je u zadnjih godinu i pol dana dalo otkaz i otišlo uglavnom u druge vrtiće. U računovodstvu trenutno nema nikog, svi su dali otkaze. Koliko mi je poznato, dvije su osobe dale otkaz iz kuhinje", kaže odgajateljica.

Dodaje i da je nakon medijskih objava o vrtiću ravnateljica održala skup svih zaposlenika te im pročitala demantij svega što je objavljeno u medijima. "U njemu je demantirala sve što se u vrtiću događalo. Tražila je da zaposlenici to potpišu, na kraju je potpisalo više od pola zaposlenika. Ljudi su jednostavno u strahu i napravit će sve da ne bi bili izloženi sankcijama", kaže.

Odgajateljica: Ravnateljica me pratila do WC-a

Druga nam odgajateljica priča da je u vrtiću doživjela mobing i da nije jedina. "Ravnateljica me pratila do WC-a, gledala gdje sam i što radim. A komunikacija je općenito jako loša, sve ovisi kakvog je koji dan raspoloženja. Ako ste u kolektivu, ne možete se izderavati na ljude ako ste loše volje. Ja sam čula i prostačenja i svakakve uvrede", žali se.

Osvrnula se i na ostavku ravnateljice. "Ona je na sastanku svih zaposlenika izjavila da nikada nije dala ostavku, da je to čula iz medija. Svi radnici misle da nju netko štiti u Gradu. Zato je se i boje", kaže.

Odgajateljica: Nedostajalo nam je kruha, znali smo dobiti 6 banana na 15 djece

Kaže da su imali puno problema s hranom. "Ponekad nisam imala djeci dati što za jesti. Hrana je bila nedolična. Ako djeca nisu voljela pahuljice, ujutro im nismo mogli dati ni šniticu kruha i pekmez. Te hrane je i količinski bilo premalo, ako je dijete bilo još gladno, nismo mu mogli dati više. Znalo nam je faliti kruha. Znali smo dobiti 6 banana na 15 djece", rekla je.

"Kao teta sam se osjećala neugodno, to sve trebate reći roditeljima. Što se tiče objekta, on je spreman za rušenje. Imali smo mamu koja je arhitektica, kada je vidjela nakon potresa kako izgleda zgrada, prva je pisala mailove i nakon toga su majstori sanirali pukotine. Objekt prokišnjava, pola prozora se ne otvara. Svi smo mi jako puno puta na to upozorili", kaže.

"Ravnateljica pogoduje odgajateljicama koje ju brane"

Rekla je i da neke kolegice brane ravnateljicu, a da ih ona zauzvrat pokriva kada trebaju nekoliko sati ranije otići s posla. "Ona tada ulazi u njihovu sobu i čuva djecu. To se događalo često. Pa što je onda s ostalima kojima to ne radi? Neke kolegice su izjavile da ih je strah", kaže.

A da ravnateljica pogoduje nekim odgajateljicama ispričala nam je i majka koja je pokrenula pobunu roditelja, ali i predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić, pod čijim je sindikatom dio osoblja Dječjeg vrtića Vladimir Nazor.

"Ja sam se gospođi ravnateljici Ivani Knezović obratila već dva puta vezano za satnicu, no nije odgovorila. U vrtiću postoji problem. Po mom mišljenju, satnica se ne obračunava u skladu s kolektivnim ugovorom. Upozorila sam je, odgovor je došao da je sve OK, no ljudi su se i dalje žalili. Tražila sam sastanak, no ravnateljica apsolutno nije odgovorila na dopis sindikata, a nakon svega ovog jasno mi je zašto nije", kaže Žilić.

Grad: Ovakvi postupci ravnateljice su neprihvatljivi

O svim navodima roditelja i odgajatelja poslali smo upit Gradu iz kojeg su nam odgovorili da su da su postupci ravnateljice Knezović "neozbiljni i neprihvatljivi" te da je u tijeku interni nadzor. Potvrdili su nam i da je ravnateljica u petak 22. ožujka podnijela ostavku upravnom vijeću vrtića, a da ih je upravno vijeće obavijestilo da je istu potom povukla.

"Ovakvo postupanje, kao i prethodne postupke i odluke koji su doveli do ovakve situacije u vrtiću smatramo neozbiljnim i neprihvatljivim. Vrtić evidentno nije održavan na razini na kojoj je to potrebno, unatoč činjenici da je Grad Zagreb svakom vrtiću učetverostručio sredstva za održavanje. Povrh toga, s ravnateljima su još u 2022. dogovoreni prioriteti većih ulaganja, uz obvezu dodatnih kontakata e-mailom i telefonom u slučaju potrebe za hitnim intervencijama, što je u slučaju ovog konkretnog vrtića izostalo.

Samo od rujna 2023. do siječnja ove godine, svaki je vrtić dobio između 23 i 45 tisuća eura za troškove održavanja. Vrtiću Vladimira Nazora tijekom prošle i ove godine za ovu je namjenu isplaćeno nešto više od 41 tisuća eura te vrtić ista nije vratio u gradski proračun.

Slijedom navedenog, a uzevši u obzir stanje objekta, kao i brojne podneske i pritužbe na rad vrtića koje je ovaj Ured zaprimio, uključujući i one koje spominjete, pokrenuti su nadzori nad radom vrtića od strane više nadležnih tijela. Budući da su navedeni nadzori u tijeku ne možemo komentirati pojedinačne teme koje su njima obuhvaćene. Odmah po zaprimanju izvještaja nadzora donijet ćemo odluku o daljnjim koracima te o tome obavijestiti javnost", rekli su iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

Pročitajte više