Majke Srebrenice tužit će Carlu Del Ponte zbog uništavanja dokaza o genocidu



MAJKE Srebrenice ne odustaju od namjere da tuže bivšu glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte, jer je smatraju odgovornom za uništavanje dokaza o genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Kako prenosi agencija Fena, majke Srebrenice smatraju da se to nije smjelo dogoditi bez pristanka svih obitelji žrtava genocida te najavljuju kako su odlučne u prikupljanju potpisa za pokretanje tužbe protiv Del Ponteove.

"To su zadnje uspomene koje smo imali, a uništene su. To Del Ponte nije smjela učiniti bez kontakta s obiteljima. Mi smo nedavno u razgovoru s aktualnim glavnim haškim tužiteljem Sergeom Brammertzom doznale da je pet osoba potpisalo pristanak za uništavanje ovih dokaza, ali nam tužitelj nije htio otkriti tko stoji iza toga", izjavila je novinarima Hajra Ćatić, predsjednica Udruge građana Žene Srebrenice.

Pravni stručnjaci iz BiH pak smatraju da kaznena prijava ima svoju težinu i potkrijepljenost, a utvrdi li se istragom da je uništena dokumentacija koja ima vrijednost dokaza, takvo postupanje s dokumentacijom može imati karakter čak i međunarodnog krivičnog djela.

Pročitajte više