Majke su smirene i hrabre

ŽENE koje imaju djecu bolje funkcioniraju i mirnije su pod pritiskom, iako se to možda ne čini majci koja pokušava djecu odvesti u školu, a u tom trenutku joj je eksplodirala mikrovalna, a guma na automobilu se ispraznila, izjavio je jedan američki znanstvenik.

Neurolog Craig Kinsley s richmondskog sveučilišta napravio je studiju na štakorima, ali je rekao da se njegova otkrića vjerojatno odnose i na druge životinje, ali i na ljude.

Kinsley je otkrio da su ženke štakora koje imaju mlade puno manje pod stresom od onih koje nemaju potomke. Kada je ispitivao njihove mozgove otkrio je puno manje aktivnosti u centru za strah u mozgu majke štakorice.

On je nazvao tu pojavu u časopisu Physiology and Behavior "materinskom induciranom živčanom plastičnošću".

Američki je znanstvenik u novoj studiji otkrio da su ženke štakora koje imaju mlade mirnije i hrabrije.

"Ima nešto u trudnoći i posljedičnom izlaganju potomcima što stvara prilagodljiviji mozak koji je manje podložan strahu i stresu", rekao je.

Kinsley i njegovi kolege napravili su štakorima stresnu situaciju tako da su ih stavili u cijev od pleksiglasa koju su zatim stavili u osvijetljenu sobu. Štakori inače ne vole biti sputani i ne vole svjetlo i otvorene prostore.

Tijekom tog pokusa, štakorice koje nemaju potomstvo bile su u šoku za razliku od onih koje ga imaju.

Majke u životinjskom svijetu su neustrašive, tako da ova otkrića nisu neočekivana, rekao je Kinsley.

"Sa stajališta ženke, ako je previše preplašena da odstrani grabežljivce ili druge prijetnje mladunčadi, to znači da ih ne može zaštititi.

Ova se otkrića gotovo sigurno odnose i na ljude, rekao je. Ljudi dijele većinu svojih gena sa štakorima, a vrlo se vjerojatno tako ponašaju sisavci i druge vrste.

Pročitajte više