Majmuni "okupirali" tajlandski grad. Mještani pokrenuli lov, mame ih voćem u klopku

Foto: EPA

Mještani su započeli ofenzivu protiv majmuna u Lopburiju koristeći zrelo tropsko voće kako bi ih namamili u kaveze. Životinje su postale simbol Lopburija, tajlandskog grada smještenog oko 150 kilometara sjeverno od Bangkoka.

U gradu živi oko 2500 majmuna, ali niz slučajeva sukoba s ljudima uvjerio je vlasti da se broj životinja mora smanjiti. Počele su se širiti snimke koje prikazuju sve agresivnije ponašanje majmuna. Na nekim snimkama se vidi kako otimaju hranu mještanima ili im čak nanose ozljede. 

Prva faza jučer predstavljenog plana je namamljivanje majmuna u kavez uz pomoć njihove omiljene hrane. Gradonačelnik Chamroen Salacheep rekao je da majmuni stvaraju ekonomsku štetu jer su trgovine zabilježile pad prihoda, a više objekata je oštećeno. 

Vlasti daju sedative uhvaćenim majmunima

Dodao je kako je Lopburi gotovo "napušten grad". "Nakon što naša operacija završi, provest ću veliko čišćenje po gradu i obojiti sve zgrade kako bih vratio vjeru ljudi", najavio je. Hvatači su na početku akcije uspjeli uhvatiti tri makakija koja su nasjela na prevaru i završila u klopci jer im se svidjelo voće rambutan.

Diljem grada je zarobljeno oko 30 majmuna. Kavezi su početkom tjedna postavljeni na ulicu kako bi se majmuni navikli na njih i smatrali ih manjom prijetnjom. Očekuje se da će operacija hvatanja majmuna ipak naići na neke prepreke. 

Iz tajlandskog Odjela za nacionalne parkove, zaštitu divljih životinja i biljaka očekuju da bi se majmuni brzo mogli prilagoditi kada shvate što se dogodilo njihovim prijateljima. Vlasti su počele davati sedative uhvaćenim majmunima kako bi provele zdravstvene provjere prije nego što ih očiste i steriliziraju te im nanesu tetovaže kako bi ih se moglo identificirati i voditi točnu evidenciju.

Nakon toga će biti prebačeni u niz ogromnih torova za držanje izvan središta grada dok se bude tražio stalni dom za njih. Neki će majmuni biti ostavljeni na slobodi kako bi se zadržao imidž Lopburija kao grada majmuna na Tajlandu.

Pročitajte više