Makarska: Proglašeno stanje elementarne nepogode zbog smeća

GRADSKO poglavarstvo Makarske večeras je proglasilo elementarnu nepogodu zbog nemogućnosti odlaganja komunalnog otpada.

Toj je odluci prethodilo otkazivanje ugovora o suradnji s općinom Biskupija pokraj Knina, zbog protivljenja lokalnog stanovništva, kazao je makarski dogradonačelnik Siniša Srzić. Naime, s tom je općinom prije nekoliko dana potpisan ugovor o odlaganju otpada na njezinu području do pronalaska trajnijeg rješenja, jer Makarska više od dva mjeseca, otkako je zatvoreno odlagalište komunalnog otpada na predjelu Donja Gora na Biokovu, ima problema sa smećem koje se ponovno dva dana ne kupi i ne odvozi iz grada.

Općini Biskupija bi za odlaganje smeća na neuređenom odlagalištu otpada Vrbnik bila isplaćena komunalna naknada od milijun kuna, a osim ekološke pristojbe Makarska se ugovorom bila obvezala sanirati odlagalište, zatrpavati deponirani otpad, napraviti i održavati pristupni put i osigurati potrebna tehnička sredstva te nabaviti otvorene kontejnere za mjesta u općini Biskupija i njihov komunalni otpad dva puta u mjesecu prevoziti na odlagalište. S tom se suradnjom računalo sve do izgradnje pogona za zbrinjavanje komunalnog otpada ili osiguranja bližeg prostora za privremeno odlagalište.

Makarsko poglavarstvo zaključilo je da će sutra od jutarnjih sati, u akciji nazvanoj "Banac" komunalna vozila u pratnji vatrogasaca, kao i vozila gradskog vodovoda, u koloni od po šest vozila prometovati dopuštenom brzinom vožnje pod državnoj cesti D-8 u pravcu prema Splitu i Dubrovniku, kako bi negdje pronašli moguće zaboravljeno odlagalište koje ima uredno dozvolu. Ujedno, mole se građani koji planiraju putovati iz pravca Splita ili Dubrovnika u smjeru Makarske da, ako je moguće, put odgode. Poglavarstvo smatra da je krivac za postojeću situaciju ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac.

Pročitajte više