Makarski komunalci danas nisu skupljali smeće jer ne znaju kamo s njim

NAKON sinoćnje odluke Općinskog vijeća Podgore, koje je potvrdilo zaključak podgorskih prosvjednika da neće dopustiti ponovno otvaranje odlagališta otpada Donja Gora, u Makarskoj se danas ne skuplja smeće, rekao je direktor Komunalnog poduzeća Željko Bagarić.

Prikuplja se i odvozi samo otpad koji će biti obrađen, a ostalo kućno smeće bit će skupljeno i odvezeno kada Grad odluči kamo, rekao je Bagarić.

Pročelnik za gospodarenje prostorom u Makarskoj Mladen Milunović rekao je Hini da će se "na vrlo ograničenom prostoru u granicama grada, od dviju mogućih i najmanje problematičnih lokacija, jedna odrediti za privremeno odlaganje smeća".

Na odlagalište u Donjoj Gori na Biokovu teško je sada računati, a grad dnevnih 60-ak prostornih metara smeća treba nekamo odlagati, kazao je Milunović. Dodao je da će se smeće s budućeg privremenog makarskog odlagališta ukloniti kada se nađe dugoročnije i kvalitetnije rješenje za njegovo zbrinjavanje.

Podgorski načelnik Miomir Sumić rekao je danas da Podgora ostaje pri odluci prosvjednika i sinoćnoj odluci Općinskog vijeća da odlagalište komunalnog otpada Donja Gora treba ostati zatvoreno.

Sumić podsjeća da se to odlagalište nalazi u Parku prirode Biokovo, te ističe da općina Podgora, sa samo 2600 stanovnika, nije dužna zbrinjavati komunalni otpad grada Makarske i susjednih općina na Makarskom primorju. Osim podgorske Donje Gore, možda postoji još neko odgovarajuće mjesto za kratkoročno zbrinjavanje komunalnog otpada, dodao je Sumić.

Odluku o zatvaranju brojnih odlagališta koja nisu bila sanirana do 1. srpnja donijelo je prošlog ljeta Ministarstvo zaštite okoliša, no za Donju Goru ta odluka nije provedena. Podgorani, u čijoj je općini to odlagalište, nezadovoljni što se nadležni već godinama oglušuju na njihovo traženje da se odlagalište sanira, 20. listopada zapriječili su prilazni put do odlagališta kamenim gromadama i betonskim zidićem i od tada Makarska nema kamo sa smećem.

Nakon dva i pol mjeseca neuspješnih pokušaja da nađe rješenje za problem, Makarskoj, već zatrpanoj sa 600 prostornih metara otpada, u susret je izašlo Gradsko vijeće Splita odobrivši odvoz smeća na splitski deponij Karepovac, ali samo do 5. siječnja.

Nakon tog datuma očekivalo se da će biti provedene odluke ministra zaštitre okoliša i u međuvremenu osnovanog županijskog ekostožera iz prosinca prošle godine, da se odlagalište Donja Gora ponovno povremeno otvori i istodobno uz dovoz smeća sanira tijekom 2004. godine te onda trajno zatvori.

Podgorani su čak prošlog tjedna na to pristali, no onda su odustali u čemu su su jučer, 6. siječnja, dobili i potporu Općinskog vijeća.

Župan splitsko-dalmatinski danas je, međutim, izjavio da će odluka ekostožera o otvaranju odlagališta i njegovoj sanaciji biti provedena.

Problem, poput makarskog, imaju i ostale općine Makarskog primorja, ali zbog manjih količina smeća one ga rješavaju u dogovoru sa susjednim općinama i njihovim odlagalištima.

Pročitajte više