MAKEDONCI U SRIJEDU U PRVI KRUG PRIJEVREMENIH PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Makedonija će u srijedu održati prvi krug prijevremenih predsjedničkih izbora nakon tragične pogibije predsjednika Borisa Trajkovskog prije mjesec i po dana, a u ponedjeljak završava izborna kampanja.

Prema makedonskom Ustavu, u slučaju iznenadnog prestanka funkcije predsjednika, novi šef države bira se nakon 40 dana.

U utrku za novoga predsjednika Republike ušla su četvorica kandidata.

U ime vladajućeg Socijaldemokratskog saveza natječe se aktualni premijer i čelnik stranke Branko Crvenkovski, dok oporbenu VMRO-DPMNE predstavlja parlamentarni zastupnik, liječnik po struci Saško Kedev.

Obje stranke makedonskih Albanaca također su odabrale svoje kandidate. Demokratska unija za integraciju, vladin koalicijski partner, svoje snage će okušati s parlamentarnim zastupnikom Gzimom Ostrenijem, koji je bio zapovjednik raspuštene Oslobodilačke nacionalne armije (ONA).

Demokratska partija Albanaca za svojeg je kandidata imenovala Zudija Đelilija.

Izborna kampanja, koja je trajala samo 14 dana i završava u ponedjeljak navečer, protekla je mirno i bez većih međusobnih napada kandidata.

Prema ispitivanju javnog mišljenja, najviše izgleda za pobjedu ima Branko Crvenkovski, poglavito jer mu je, drže analitičari, protukandidat Saško Kedev, nova osoba skromnog političkog iskustva.

Analitičari, međutim, podsjećaju da današnja situacija umnogome podsjeća na prošle predsjedničke izbore na kojima je tadašnji čaln stranke VMRO, Boris Trajkovski, pobijedio iskusnog SDS-ova političara Titu Petkovskog.

U drugome krugu Trajkovskom su, podsjećaju analitičari, tada pomogli glasovi Albanaca, no sada se procjenjuje da će većinu njihovih glasova dobiti Crvenkovski, jer je kandidat koalicijskog vladinog partnera Ostreni u prednosti od njegova protukandidata, a nitko ne očekuje da jedan od predstavnika albanskih stranaka uđe u drugi krug.

Naime, i sami Albanci izjavljuju da su u izbornu utrku ušli kako bi provjerili svoje snage za lokalne izbore koji će se održati na jesen.

Inače, za izbornu utrku bio je prijavljen i ministar unutarnjih poslova u bivšoj vladi VMRO-DPMNE-a Ljube Boškovski kao nezavisni kandidat. No kako nije ispunjavao ustavni uvjet - deset godina stalnog boravka u Makedoniji, njegova kandidatura je bila odbijena, nakon čega je podnio žalbu Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. On podsjeća da ni prvi predsjednik Kiro Gligorov nije ispunjavao taj uvjet, ali mu je na brzinu donesenim zakonom kandidiranje bilo omogućeno jer mu se za stalni boravak priznao boravak na teritoriju bivše SFRJ.

Iz istoga razloga bila je odbijena i kandidatura čelnika DP-a Arbena Đaferija, na čije je mjesto zatim upao nepoznati kandidat Đelili.

Kako je najavljeno, izbore će pratiti oko 600 promatrača iz inozemstva i više od tri tisuće predstavnika domaćih nevladinih i specijaliziranih organizacija.

(Hina) xmda yrt



Pročitajte više