Makedonija i Hrvatska za individualan pristup EU

REGIONALNE inicijative mogu samo pomoći zemljama procesa stabilizacije i pridruživanja u ubrzanju njihova približavanja EU, dok sam pristup Uniji mora ostati na individualnoj osnovi, izjavili su u petak u Zagrebu hrvatski ministar za europske integracije Neven Mimica i zamjenica makedonskog premijera Radmila Šekerinska.

Makedonska dužnosnica, zadužena za europske integracije, od četvrtka je u posjetu Hrvatskoj na poziv ministra Mimice.

S ministrom Mimicom razgovarala je u petak o suradnji dviju zemalja u procesu pridruživanja.

Mimica i Šekerinska suglasili su se da je zajednički cilj Hrvatske i Makedonije privući pozornost EU na potrebu unapređenja procesa stabilizacije i pridruživanja izdvajanjem većih sredstava za pet zemalja tog procesa radi njihova bržeg napredovanja prema EU.

Hrvatska početkom iduće godine, vjerojatno u veljači, tijekom grčkog predsjedanja, namjerava podnijeti zahtjev za članstvo u EU.

Na sastanku je dogovoreno i formaliziranje međusobne suradnje sklapanjem Sporazuma o suradnji između Ministarstva za europske integracije RH i Sektora za europske integracije makedonske vlade.

Šekerinsku su u petak primili i premijer Ivica Račan i potpredsjednik vlade Goran Granić. I na tom susretu zaključeno je da suradnja dviju zemalja u lobiranju prema Europskoj uniji nije prepreka individualnom pristupu potencijalnih članica u EU.

Na kraju sastanka premijer Račan najavio je skori posjet Republici Makedoniji.

U razgovoru s predsjednikom saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju Ivom Škrabalom izražena je, između ostalog, želja za uspostavom međuparlamentarne suradnje.

Pročitajte više