MAKEDONSKA POLICIJA: U SUKOBIMA UBIJENO NEKOLIKO ALBANACA

Makedonski MUP u nedjelju je priopćio da je u sukobu sa snagama sigurnosti ubijeno nekoliko albanskih gerilaca dok su bježali prema granici s Kosovom. L

"Nekoliko članova oružane skupine izgubilo je živote jer su koristili oružje dok su se opirali uhićenju", kaže se u priopćenju. Makedonska policija objavila je također da je zajednička akcija vojske i policije protiv naoružanih albanskih skupina bila uspješna, te da na strani makedonskih snaga nije bilo gubitaka.

Akcija protiv albanskih ekstremista pokrenuta je u području oko sela Brest u blizini sela Vaksince i Lojane, koja su od srijede pod kontrolom albanskih ekstremista koji se predstavljaju kao članovi Albanske nacionalne armije (ANA).

Makedonsko ministarstvo nije objavilo točno vrijeme početka akcije, čiji je cilj "stabilizirati stanje i omogućiti sigurnost u većem dijelu regije oko Bresta u kojoj su stacionirane oružane skupine". Sama vojna operacija pod nadzorom je predstavnika Europskih vojnih snaga (Eufor), EU-a i OESS-a.

Izvori bliski makedonskoj policiji izjavili su da je akcija počela u nedjelju ujutro te da cijelo područje nadlijeću helikopteri, a lokalno stanovništvo potvrdilo je da su se ondje tijekom jutra mogli čuti pucnjevi.

Mnogi stanovnici napustili su selo Brest te su krenuli prema Lipkovu i Kosovu. Stanje u Lipkovu vrlo je napeto. Ondje je također pojačana prisutnost policije.

Albanac po imenu Ilir Duraku, koji se predstavio kao glasnogovornik ANA-e, u telefonskom razgovoru je rekao da je u blizini sela Malina, gdje traje akcija makedonskih snaga, poginuo jedan civil te dva člana ANA-e. Duraku nije želio kazati s kojega mjesta zove.



(Hina) sd

Pročitajte više