Makedonski premijer podnio ostavku

MAKEDONSKI premijer Hari Kostov u ponedjeljak je, nakon pet mjeseci provedenih na dužnosti, podnio ostavku zbog neslaganja s albanskom Demokratskom unijom za integraciju, manjinskim partnerom u njegovoj vladi.

Prema Kostovu, ta stranka blokira sve reforme, a svoju ulogu u vladi shvaća samo kao instrument za nesuštinsko provođenje ohridskog sporazuma, promovirajući pri tom uskostranačke interese, uključujući nepotizam i korupcijsko ponašanje.

Zbog toga u vladajućoj koaliciji, tvrdi Kostov, ne samo da ne postoji suglasnost i timski rad na ostvarivanju strateških reformskih ciljeva Makedonije, već je vlada blokirana u provođenju gospodarskih reformi i u borbi protiv korupcije.

Kostov je naveo više zakona bitnih za harmonizaciju sa zakonodavstvom Europske unije koji nemaju nikakav utjecaj na međuetničke odnose, međutim njihovo donošenje, ustvrdio je, albanski partner uvjetuje zahtjevom da svako ministarstvo samostalno zapošljava nove radnike bez odobrenja Ministarstva financija, što je suprotno obvezama iz aranžmana sa Svjetskom bankom.

Konstatirajući da nije spreman na neučinkovitost rada vlade te uvjetovanjima i blokiranjem reformskih procesa, što postaje ustaljena praksa, Kostov je izjavio da je ostavku uputio predsjedniku Sobranja Ljupču Jordanovskom.

Inače, Hari Kostov nije član nijedne stranke od triju koalicijskih partnera u vladi u koju je ušao prije dvije godine, najprije kao ministar unutarnjih poslova, a premijer je postao nakon smrti predsjednika Borisa Trajkovskog, odnosno nakon što je tadašnji premijer Branko Crvenkovski postao predsjednik države.


Pročitajte više