VIDEO Maknuta ograda kraj palače u Splitu, ali kiosk i dalje stoji: "To je pomorsko dobro"

Foto: Index

UKLONJENA je ograda s građevinskim materijalom i strojevima u neposrednoj blizini Rive u susjedstvu Turističke palače, no kiosk Daria Alujevića i dalje se nalazi na istom mjestu, na putu zahvata koji je planirao plodouživatelj Stipe Mađor.

Ružan prizor kojeg turisti ugledaju kada se iskrcaju iz autobusa i krenu prema Rivi dočekao je špicu sezone, a na inicijativu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare stvar je kako-tako sanirana. Nasut je šljunak umjesto popločanog kamena, sve skupa djeluje kao teška improvizacija.


 

Grad Split naplaćivao najam za pomorsko dobro

Alujeviću je Grad Split po zaključku Gradskog vijeća trebao naći zamjensku lokaciju za kiosk, ali to nije napravljeno. Ugovor za najam javne površine nema već 20 mjeseci, u međuvremenu je Alujević otkrio da parcela na kojoj se nalazi kiosk uopće ne pripada Gradu Splitu, već se radi o pomorskom dobru.

Od 1991. godine najam površine plaćao je Gradu, ali sada smatra da je i sam zaključak Gradskog vijeća ireleventan, premda ga je spreman poštivati i skloniti kiosk na par dana da se prostor poploča. Stav Grada Splita je, međutim, da na tom prostoru mjesta za kioske nema, Alujević je, pak, zatražio od Županije i Grada da mu se izda koncesija za rad na pomorskom dobru. Odgovora nema.

Alujević: Problem se može riješiti u 15 minuta

"Nitko me nije kontaktirao. Ja sam na usluzi, ne priječim javne radove. Pisao sam Mađoru da se nađemo s gradskim službama i riješimo ovaj problem, no nije bilo odgovora", kaže nam Alujević.

Kaže nam kako je sada ima bolje uvjete za rad nakon što je uklonjena ograda.

"Zaradit će se koja kuna da se prezimi. Ostajem tu da prehranim svoju familiju, to je borba za život", kaže Alujević u čijem kiosku radi cijela obitelj. Supruga, kćer i sin. Smatra da bi se problem riješio u 15 minuta, samo da postoji dobra volja.

Mađor: Bili su ga u obvezi ukloniti, a nisu ga uklonili

Plodouživatelj Stipe Mađor potvrdio nam je kako ga je gradonačelnik Andro Krstulović Opara zamolio da uklonio ogradu i materijal.

"Alujević je radio cirkus, uspio je u svom naumu da makne ogradu. Sve sam uklonio, odvezao sam kamen, a već sam platio polaganje. Čekam da ga maknu, već 20 mjeseci radi bez dozvole. Grad ne riješava ovu situaciju, a Alujević se vadi da je na pomorskom dobru. Nije mi jasno zašto su glasali da se njemu pronađe zamjenska lokacija. Na taj način je Grad doveden u nezgodan položaj. Ne znam kako će se sve to skupa riješiti, bili su u obvezi ukloniti ga, a nisu ga uklonili", kazao nam je Mađor.

Pročitajte više