MAKVIĆ: ZRMANJA ONEČIŠĆENA IZ BIVŠE tvornice GLINICE

Do onečišćenje rijeke Zrmanje, koje je zamijećeno u ponedjeljak ujutro, došlo je s lokacije bivše Tvornice glinice u Obrovcu na kojoj su ukopani spremnici s većom količinom mazuta i lužina, izjavio je danas Hini glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić. L

Državna vodopravna inspekcija proglasila je 2. stupanj ugroženosti voda, no nije zamijećen pomor riba, a sanacija je u tijeku, dodao je.

Napomenuo je kako je do zagađenja najvjerojatnije došlo zbog propusnosti oštećenih spremnika bivše obrovačke Tvornice glinice, iz kojih se iscijedio mazut u krško tlo. Do zagađenja vode dolazi pak prilikom jakih oborina kada kiša ispire mazut, koji otječe u vodotokove.

Zasad nisu utvrđene količine mazuta koje su istekle u Zrmanju i u riječne tokove te u Novigradsko more, rekao je Makvić.

No, dodao je, točne količine se neće moći utvrditi jer dolazi do miješanja mazuta i vode, a dio je zalijepljen na bilju i okolnom tlu.

Glavni državni vodopravni inspektor rekao je da je prvu dojavu o ekološkom incidentu primio u ponedjeljak ujutro, što znači da je do zagađenja moglo doći u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Na teren su odmah izašli vodopravni inspektor, stručnjaci Hrvatskih voda te stručnjaci tvrtke "Cijan", koji provode sanaciju prema Državnom planu za zaštitu voda.

Hrvatske vode će na mjestu zagađenja privremeno izgraditi separatore kako bi se spriječilo širenje eventualnih budućih zagađenja u okoliš, rekao je Makvić.

Državna vodopravna inspekcija sa svim je aktivnostima upoznala stručne službe Zadarske županije.

"U prvoj fazi želimo sanirati onečišćenje, ali smo svjesni da time nije uklonjen uzrok problema - nekontrolirano odlaganje mazuta u spremnike koji su oštećeni", kazao je Makvić.

Najavio je da će Državna uprava za vode zatražiti od nadležna državna tijela da konačno otklone taj problem i uklone opasne tvari iz spremnika. Jer, naglasio je Makvić, zbog mazuta i lužina nisu ugrožene samo vode, nego i okoliš i zdravlje ljudi.

Pročitajte više