Malenica pokušao objasniti zašto državni i javni službenici ne moraju raditi od kuće

Foto: Index

MINISTAR uprave i pravosuđa Ivan Malenica održao je press-konferenciju na kojoj je najavio izmjene Zakona o referendumu.

Press-konferenciju Ivana Malenice mogli ste pratiti uživo na Indexu.

Rok za prikupljanje potpisa se produljuje na 30 dana

"Odlučili smo se za donošenje novog Zakona o referendumu. Rok za prikupljanje potpisa se produljuje s 15 na 30 dana", rekao je Malenica, dodavši da će se prikupljeni potpisi morati predati u roku od pet dana od kraja prikupljanja.

"Nadzor nad referendumskim postupkom provodit će Državno izborno povjerenstvo, a u njihovoj nadležnosti će biti i prihvaćanje referendumskog pitanja", dodao je.

"Uvodimo i dodatni rok u postreferendumskoj fazi, dakle u roku od osam godina nakon izmjene Ustava se više neće moći referendumom mijenjati ta odredba u Ustavu. Što se tiče izmjena zakona putem referenduma, to će biti rok od tri godine", rekao je Malenica.

"Propisali smo kako potpis treba izgledati i što mora sadržavati da bi bio valjan. Broj i valjanost potpisa određivat će DIP. Stvaramo i obvezu lokalnih samouprava da daju prostore referendumskim inicijativama za prikupljanje potpisa", rekao je Malenica.

"Prema prijedlogu zakona po prvi put se može formirati i registracija protivnika referendumskih inicijativa. Mi smo regulirali i pitanje financiranja referendumskih inicijativa", dodao je.

"Referendum je jedan od važnijih institucija neposredne demokracije, građani imaju mogućnost neposrednog odlučivanja. Od 1996. smo vidjeli da postoje problematične točke u Zakonu u referendumu i zato smo pristupili izmjenama tog zakona", rekao je.

Zašto državni službenici i dalje ne moraju raditi od kuće?

"Dakle, prema uputi koju sam dobio kao ministar uprave, zapravo smo dali ovlast čelnicima tijela da donesu odluke o organizaciji rada. Cilj je kroz tu uputu da osiguramo redovno obavljanje djelatnosti u tijelima državne uprave, ali i sačuvamo zdravlje. Ja sam danas donio odluku o radu u timovima u Ministarstvu uprave, ali takve odluke donose čelnici tijela. Te odluke idu za tim da se smanji širenje zaraze među državnim i javnim službenicima, ali i da se osigura redovno obavljanje poslova", rekao je Malenica.

Pročitajte više